Farmaciile trebuie să asigure măcar un medicament gratuit din cele parțial compensate

  • 22 Mai 2021 13:05
Farmaciile trebuie să asigure măcar un medicament gratuit din cele parțial compensate

Medicul de familie sau, după caz, medicul pediatru, endocrinolog, psihiatru sau neurolog are obligația să scrie pe rețetă denumirea comună internațională a preparatului, adică substanța activă – principalul component al medicamentului care tratează boala. Iar farmaciile sunt obligate să asigure cel puțin un medicament gratuit ce revine denumirilor comune internaționale din lista medicamentelor parțial compensate, precizează un comunicat de presă al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), citat de IPN.

În cadrul unei discuții cu pretatorii de servicii farmaceutice, șefa Direcției medicamente din cadrul CNAM, Gabriela Jeleznîi, i-a chemat să manifeste corectitudine și profesionalism în comunicarea cu beneficiarii atunci când le sunt eliberate medicamentele compensate. Ea a precizat că cetățenii au acces gratuit la cel puțin o denumire comercială din lista de medicamente parțial compensate.

Potrivit CNAM, indicarea în rețetă a denumirii comune internaționale a preparatului oferă persoanei dreptul de a alege atât farmacia care să-i elibereze medicamentul, cât și produsul farmaceutic compensat din lista de medicamente care au aceeași substanță activă, dar prețuri diferite. La rândul său, farmacistul trebuie să pună la dispoziția persoanelor toată gama de preparate cu aceeași substanță activă, pentru ca acesta să aleagă medicamentul potrivit. Totodată, prestatorii de servicii farmaceutice trebuie să informeze persoanele despre preparatele pe care le au în stoc și care medicamente sunt oferite gratuit.

În anul 2021, pentru medicamente compensate au fost planificate în jur de 678 de milioane de lei, iar pentru eliberarea preparatelor respective CNAM a contractat circa 220 de prestatori de servicii farmaceutice cu filialele acestora.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău