Fără vize pentru brianici în spațiul Schengen, în anumite condiții

  • 03 Aprilie 2019 14:16
Fără vize pentru brianici în spațiul Schengen, în anumite condiții

Consiliul și Parlamentul European au convenit ca, după Brexit, cetățenii britanici să poată călători fără viză în spațiul Schengen, dacă șederea e de scurtă durată, respectiv de 90 de zile, într-o perioadă oarecare de șase luni.

Acordul a fost confirmat de ambasadorii la Uniunea Europeană și de Comisia pentru libertăți civile a Parlamentului European.

Potrivit normelor Uniunii Europene, scutirea de viză se acordă în condiții de reciprocitate. Guvernul Regatului Unit susține că nu intenționează să solicite vize cetățenilor din spațiul comunitar care călătoresc în Regatul Unit pentru șederi de scurtă durată.

În cazul în care Regatul Unit ar introduce în viitor obligativitatea deținerii unei vize pentru resortisanții a cel puțin unui stat membru, s-ar aplica mecanismul de reciprocitate existent, iar cele trei instituții ale Uniunii Europene și statele membre s-ar angaja să ia fără întârziere măsuri în sensul aplicării mecanismului.

Executivul comunitar va monitoriza respectarea principiului reciprocității în mod continuu și va informa imediat Parlamentul European și Consiliul în legătură cu orice evoluții care ar putea periclita respectarea acestui principiu.

Politica în materie de vize față de cetățenii țărilor terțe care intră în spațiul Schengen pentru o ședere de scurtă durată este reglementată în cadrul legislației Uniunii Europene.

În temeiul normelor existente, toți resortisanții țărilor terțe sunt incluși pe una dintre următoarele două liste: resortisanți ai țărilor terțe care trebuie să dețină viză și resortisanți ai țărilor terțe scutiți de această obligație.

După Brexit, Regatul Unit, ca țară terță, va trebui să figureze pe una dintre aceste două liste.

Sursa: RRA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău