Fără premii unice pentru salariați în perioada stării de urgență

  • 29 Martie 2020 13:00
Fără premii unice pentru salariați în perioada stării de urgență

În perioada stării de urgență, angajații din sectorul bugetar nu vor avea dreptul la acordarea premiilor unice. Decizia a fost luată de către Comisia pentru Situații Excepționale, care a suspendat acțiunea art. 21 din Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, până în data de 15 mai.

Potrivit Bizlaw.md, Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar spune că personalul din unitățile bugetare poate beneficia de premii unice cu prilejul sărbătorilor profesionale și al zilelor de sărbătoare nelucrătoare, care se plătesc din contul economiei mijloacelor alocate pentru retribuirea muncii pe anul respectiv, dar nu mai mult de 5% din fondul anual de salarizare la nivel de unitate bugetară. Cuantumul premiului unic, în fiecare caz în parte, nu va depăși salariul de bază al persoanei premiate.

În același timp, în legătură cu declararea zilelor de 30 martie - 3 aprilie 2020 zile de odihnă pentru toate unitățile din sectorul bugetar, nu se consideră zile de odihnă pentru salariații care în perioada respectivă: 

  • solicită acordarea/se află în concediul de odihnă anual (art. 112 din Codul muncii), inclusiv concediul de odihnă nefolosit (art. 119, alin. (3) din Codul muncii), cu achitarea indemnizației de concediu (art. 117 din Codul muncii) și concediu neplătit (art. 120 din Codul muncii); 
  • sunt în regim de staționare, conform ordinului dispus de angajator; 
  • vor activa, la decizia angajatorului la domiciliu, în scopul asigurării activității stringente a unității; 
  • vor asigura activitățile de calculare a salariilor pentru luna martie; 
  • vor asigura funcționarea sistemului trezorerial (evidența încasărilor și executarea plăților prioritare/urgente). 

Zilele de 30 martie – 3 aprilie 2020 se includ în tabelul de evidență a timpului de lucru și de calculare a salariului pentru lunile martie și aprilie ca zile prezente la lucru. 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău