Fără metoda „knock on the roof”: Armata israeliană a scos mănușile și lovește fără milă în Gaza

  • 11 Octombrie 2023 19:59
Fără metoda „knock on the roof”: Armata israeliană a scos mănușile și lovește fără milă în Gaza

Israelul nu ar mai folosi „ciocănitura în acoperiș” („knock on the roof”), metoda militară menită să avertizeze locuitorii unei clădiri, înainte de a fi bombardată, în atacurile asupra Fâșiei Gaza, potrivit CNN.

Dacă până acum Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) obișnuiau să avertizeze ocupanții unei clădiri că urmează să lanseze o lovitura aeriană asupra acesteia, prin aruncarea unei muniții mici și neexplozive pe acoperiș, înainte de a executa lovitură propriu-zisă, acum nu ar mai face asta.

Scopul „knock on the roof” este de a minimiza numărul de victime civile, permițând evacuarea din clădirile în care grupurile militante păstrează rachete sau muniție.

Cu toate acestea, potrivit CNN, tehnica este una criticată de apărătorii drepturilor omului. Ei susțin că aruncarea unei muniții asupra unei clădiri nu ar trebui considerată o avertizare, cu atât mai mult cu cât Fâșia Gaza are un teritoriu mic și intens populat, unde foarte des civilii, inclusiv copiii sunt uciși în bombardamente.

După atacul Hamas de sâmbătă, Israel pare să fi abandonat tactica de atenționare. CNN a vorbit cu mai multe persoane din Gaza care au spus că nu au primit niciun avertisment atunci când casele lor au fost bombardate.

Purtătorul de cuvânt al IDF, Richard Hecht, a explicat că distincția dintre țintele militare și cele civile nu ar fi atât de simplă: „În clădirile unde locuiesc oameni ar putea exista un depozit de arme... ar putea locui un lider Hamas acolo”.

Întrebat de CNN, dacă IDF ar fi renunțat la această practică, Hecht a răspuns luni că Hamas nu a folosit „knock on the roof”. „Când au venit și au aruncat cu grenade în ambulanțele noastre, nu au ciocănit pe acoperiș. Acesta este un război. Amploarea este alta", a adăugat Hecht.

Renunțarea la avertismente ar putea contribui semnificativ la creșterea numărului de victime civile. De sâmbătă, cel puțin 1.050 de persoane au fost ucise în Fâșia Gaza.

Metoda „knock on the roof” a fost dezvoltată pentru prima oară în 2009 și folosită în mai multe conflicte de atunci.

Aviația israeliană a folosit totuși metoda sâmbătă, prima zi a războiului, în cazul unei clădiri din Fâșia Gaza. La circa 10 minute după avertisment blocul a fost distrus de rachetele trase de aviație.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:3,6 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău