Fără investiții străine în sectorul agrar. Noul Cod funciar nu prevede liberalizarea pieței

  • 10 Aprilie 2018 11:00
Fără investiții străine în sectorul agrar. Noul Cod funciar nu prevede liberalizarea pieței

Străinii sau apatrizii nu vor putea în continuare să dobândească drept de proprietate asupra terenurilor cu destinație agricolă sau din fondul forestier, se prevede în proiectul noului Cod funciar.

Documentul elaborat și discutat deja de doi ani de către diverse instituții ale statului, prevede că "dreptul de proprietatea privată asupra terenurilor poate fi dobîndit, în condițiile legii, de persoanele fizice și juridice cetățeni ai Republicii Moldova".

"Persoanele străine sau apatrizii nu pot dobîndi drept de proprietate asupra terenurilor cu destinație agricolă sau din fondul forestier, sub sancțiunea nulității absolute al actului juridic de dobîndire. În cazul dobîndirii a terenurilor agricole prin moștenire aceștea sunt obligați să-l înstrăineze în termen de un an de zile", se menționează în proiect. 

Noul Cod Funciar prevede că în cazul în care în termenul prevăzut, terenul nu a fost înstrăinat, "autoritățile publice locale achiziționează terenul, la valoarea de piață în baza raportului de evaluare întocmit conform legislației, de la persoana care nu este în drept să-l dețină în proprietate".

Autoritățile au respins solicitările unor organizații ale investitorilor străni prin care se cerea liberalizarea pieței funciare.

Datele statistice arată că în structura investițiilor străine directe, cota sectorului agrar este aproape de zero. 

Totuși, în prezent există mai multe „portițe" pentru ca străinii să preia legal terenuri agricole. De exemplu prin intermediul unei companii locale, în care este asociat cu un cetățean al Moldovei. Totuși aceasta are mai multe riscuri, inclusiv de litigii și pierderea investițiilor.

Cu toate acestea mai mulți afaceriști străini, inclusiv fonduri de investiții cu sediul în Cipru au găsit posibilitatea de a ocoli legea pentru a cumpăra terenuri agricole.

În plus, mai mulți afaceriști străini au obținut cetățenia Moldovei, ceea ce le deschide accesul la piața funciară, iar autoritățile au adoptat modificări în legislație prin care străinii vor putea obține cetățenie, dacă realizează investiții în Republica Moldova.

Ocraivian Calmâc, acum consilierul premieriului Pavel Filip a precizat că în anii 2017-2018 nu se prevăd modificări la legislația funciară care să permită străinilor să devină proprietari de terenuri agricole pe căi legale.

Sursa: moldstreet

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
26,24
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:4,12 m/s
Sat
23
Sun
21
Mon
19
Tue
20
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău