Fără finanțarea de către stat a terapiilor, copiii cu autism pierd șansa de a fi ajutați

  • 24 Decembrie 2018 08:16
Fără finanțarea de către stat a terapiilor, copiii cu autism pierd șansa de a fi ajutați

În Republica Moldova copiii cu autism sunt ținuți departe de societate pentru că abilitățile lor de a comunica cu semenii sunt diferite, ei nu întotdeauna sunt înțeleși și acceptați de cei din jur.

Conform unui ciclu de materiale despre oamenii care trăiesc cu o dizabilitate și despre organizații care le promovează drepturile, inițiat de IPN, problema constă în diagnosticarea tardivă a acestor copii, fapt care frânează rezultatele ulterioare, care pot  să influențeze mult la integrarea adecvată în societate a copilului cu astfel de tulburări. În soluționarea acestei situații au intervenit părinții, nu statul. Aceștia au fost primii care au creat organizații, au dezvoltat servicii și au devenit astfel avocați ai copiilor lor.  O astfel de organizație este și  A.O. „SOS Autism”, unde  săptămânal apar noi și noi solicitări de înscriere la sesiunile de terapie și socializare a copiilor cu autism. Aliona Dumitraș, director-executiv al Asociației „SOS Autism”, spune că, până anul acesta, în Republica Moldova nu a existat nici o instituție specializată în prestarea serviciilor medico-sociale pentru copiii cu autism,  astfel fiind limitat accesul la servicii de reabilitare medico-psiho-socială a acestora.

A.O. „SOS Autism” și A.O. „ADRA Moldova” au inițiat proiectul „Ajutor pentru copiii cu tulburări din spectrul autist și alte tulburări genetice în Republica Moldova, 2018-2021”, proiect care are ca scop deschiderea și funcționarea unui centru specializat de intervenție pentru copiii și adulții cu tulburări din spectrul autist. În cadrul acestui centru, pentru cei circa 346 de copii cu autism înregistrați oficial sunt oferite servicii în realizarea potențialului de dezvoltare fizică, cognitivă, comunicativă, a acestora”, explică Aliona Dumitraș.

Sfârșitul acestui an este încununat și de succesul obținut în acreditarea terapiilor comportamentale în Republica Moldova și introducerea acestora ca și metode de tratament în Protocolul Clinic Național în autism.

„Ne-am fi dorit, dar nu am reușit să decontăm și terapiile comportamentale prin Casa Națională de Asigurări Medicală. Terapiile sunt foarte costisitoare și durează timp îndelungat, ceea ce pune o presiune financiară extraordinar de mare pe umerii părinților. Plus, în acest moment, doar părinții care își permit să achite aceste taxe își pot ajuta micuții, pe când copiii la care părinții au un  nivel al veniturilor mai scăzut, rămân total neacoperiți”, spune Aliona Dumitraș.

„Nu s-a reușit deocamdată să fie rezolvată nici problema cadrelor didactice de sprijin în școli. Noi avem doar un cadru didactic de sprijin la cinci cazuri grave sau la zece cazuri mai puțin severe. Or, pentru copiii cu autism este necesară însoțirea 24 din 24 de ore, de aceea ne-am pus ca scop ca în anul care vine să obținem cel puțin un cadru didactic de sprijin la doi copii cu autism. Dacă în sfera învățământului secundar încă mai este ceva făcut pentru copiii cu autism, apoi în învățământul primar (grădinițe) nu este nimic. Ne dorim foarte mult să acoperim și această nișă în anul care vine”, a menționat Aliona Dumitraș.

În viitorul apropiat se așteaptă și publicarea unui ghid. „Ghidul va fi primul și unicul de acest fel, pentru părinții și îngrijitorii copiilor cu autism și boli genetice rare, cu sfaturi și realități din Republica Moldova. De asemenea, un obiectiv mai vechi, dar care este primordial pentru noi, este procurarea testelor de diagnostic și evaluare în autism, care nu există în Moldova, dar și asigurarea cu terapeuți, supervizori și alți specialiști a instituțiilor statale competente cu acestea, cum ar fi Spitalele de Psihiatrie din Chișinău și Bălți”, a mai adăugat Aliona Dumitraș.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău