Fără conferințe de presă cu participarea jurnaliștilor la Ministerul Sănătății. Argumentele instituției

  • 19 Februarie 2021 10:09
Fără conferințe de presă cu participarea jurnaliștilor la Ministerul Sănătății. Argumentele instituției

La solicitările repetate ale Celulei de criză a jurnaliștilor de a relua conferințele de presă  online cu participarea mass-media, reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) sugerează că nu vor da curs demersului. Potrivit unui răspuns oficial al instituției, accesul mass-mediei la informație ar fi asigurat prin „comunicate, răspunsuri la solicitări și participarea la emisiuni”, transmite media-azi.md.

Potrivit sursei citate, cea mai recentă solicitare a Celulei de criză a jurnaliștilor la subiect a fost expediată ministerului la sfârșitul lunii ianuarie. Reprezentanții mass-media au solicitat repetat organizarea conferințelor cu participarea jurnaliștilor și autoritățile în domeniu, mai ales că, anterior, conducerea instituției a promis că va relua acest format de comunicare. 

De această dată însă, într-un răspuns semnat de secretara de stat pe domeniul Sănătății, Tatiana Zatîc, se menționează că MSMPS „asigură dreptul de acces la informație a jurnaliștilor prin desfășurarea conferinței săptămânale privind situația epidemiologică, acordarea răspunsurilor la solicitările jurnaliștilor, participarea specialiștilor din domeniu la webinare, briefinguri, interviuri, emisiuni difuzate online privind subiectele de interes major”.

Tatiana Zatîc mai spune că Ministerul a instituit un grup de comunicare privind vaccinarea împotriva Covid-19. „La moment, MSMPS are ca prioritate gestionarea eficientă a pandemiei, iar specialiștii sunt permanent deschiși pentru a oferi informații cetățenilor asupra problemelor de interes public, prin diverse surse de comunicare”, se precizează în răspuns.

Pe de altă parte, jurnaliștii care informează zilnic despre criza din Sănătate insistă pe necesitatea conferințelor de presă și spun că organizarea acestora ar facilita eforturile de informare a publicului. Totodată, unii profesioniști din domeniu semnalează că, în continuare, Ministerul Sănătății nu răspunde la solicitările lor de informație sau oferă selectiv datele cerute. 

După declanșarea pandemiei de Covid-19, Celula de  criză a jurnaliștilor a lansat un apel la adresa Ministerului în vederea organizării conferințelor de presă online cu răspunsuri directe la întrebările jurnaliștilor. O bună perioadă, în mod special pe parcursul verii anului trecut, jurnaliștii au participat la conferințele respective, cu prezența mai multor specialiști din domeniu. În septembrie, evenimentele au fost sistate. Reprezentanții Celulei de criză a jurnaliștilor s-au adresat repetat Ministerului pentru organizarea conferințelor extinse și au primit asigurări că ele vor fi desfășurate „într-un format actualizat”, lucru care nu s-a întâmplat. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău