Familiile din China ar putea fi plătite pentru a avea mai mulți copii

  • 13 Iulie 2018 10:37
Familiile din China ar putea fi plătite pentru a avea mai mulți copii

Autoritățile chineze din domeniul medical analizează posibilitatea oferirii de stimulente financiare pentru a încuraja natalitatea, după ce mai multe decenii de control al populației au dus la diminuarea forței de muncă, informează mass media locală citată de Bloomberg, potrivit Agerpres.

Comisia Națională de Sănătate din China a cerut unor experți să analizeze modul în care pot fi utilizate reducerile de taxe și alte facilități pentru a diminua costurile pentru cei care au copii, susține the Paper, un portal de știri din Shanghai. Studiul va analiza efectele recompensării familiilor pe baza numărului de copii pe care îi au, susține portalul de știri fără a preciza sursa informațiilor sale.

Acest studiu este ultimul semn că liderii chinezi cred că este nevoie de acțiuni mai hotărâte pentru a dezamorsa o bombă demografică la aproape trei ani după ce au abandonat politica copilului unic.

Articolul publicat miercuri de portal de știri din Shanghai a dus imediat la creșterea cotației acțiunilor producătorilor de lapte praf și articole de îmbrăcăminte pentru copii. Acțiunile Annil Co. au crescut cu 5,6% în timp ce acțiunile Xinjiang Tianrun Dairy Co. s-au apreciat cu 3,4%.

Numărul de nașteri în China a scăzut anul trecut cu 3,5% până la 17,2 milioane, potrivit datelor furnizate de biroul național de statistică. Mulți părinți sunt preocupați de costul creșterii mai multor copii într-o societate obișnuită să își concentreze toate resursele unei familii pe un singur copil.

Îmbătrânirea societății chineze va avea consecințe de amploare atât pentru China cât și pentru întreaga lume, prin majorarea costurilor cu pensiile și îngrijirile medicale și totodată prin trimiterea companiilor străine și mai departe în căutarea de mână de lucru. Consiliul de stat de la Beijing estima anul trecut că în 2030 aproximativ un sfert din populația Chinei va avea o vârstă de cel puțin 60 de ani, în creștere față de 13% în 2010. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău