Familie regală acuzată de fraudă

  • 11 Ianuarie 2016 11:55
Familie regală acuzată de fraudă

Sora regelui Spaniei, prințesa Cristina, va sta de azi în boxa acuzaților într-un proces de fraudă în care este implicată împreună cu soțul ei, un fost mare handbalist.

După cinci ani de cercetări, cei doi sunt acuzați că și-au însușit bani publici prin intermediul unei fundații de promovare a sportului, în care infanta era membră a conducerii. Cazul este judecat la Palma de Mallorca, în Insulele Baleare.

Acest scandal a fost unul din motivele pentru care fostul rege, Juan Carlos, a abdicat în 2014, în favoarea fiului său, Felipe. Este pentru prima dată când un membru al familiei regale spaniole este trimis în judecată.

Potrivit Radio România, Cristina și soțul său, Inaki Urdangarin, vor fi judecați pentru spălare de bani și evaziune fiscală, deoarece firmele lor au folosit aproximativ șase milioane de euro din fonduri publice pentru organizarea unor evenimente de promovare turistică și sportivă care de fapt nu au avut loc. Atât Cristina, cât și soțul său, care ar putea fi condamnat la mai mulți ani de închisoare, au negat acuzațiile prezentate în faza de instrucție. În cazul Cristinei, care a declarat în fața instanței în anul 2014, procurorii au renunțat la acuzația de spălare de bani și ea va fi judecată doar pentru evaziune fiscală.

Anul trecut, regele Felipe i-a retras surorii sale titlul de ducesă, obligând-o să renunțe și la drepturile de succesiune la tron, încercând astfel să refacă imaginea Casei Regale, afectată de acest scandal. Chiar înainte de prima zi a judecății, fostul partener de afaceri al lui Inaki Urdangarin, Diego Torres, a declarat într-un interviu pentru televiziunea spaniolă LaSexta că activitatea institutului Nóos era supervizată de Casa regală și că Urdangarin este și el nevinovat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:54 %
Vint:4,12 m/s
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
12
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău