Familia lui Paul Rusesabagina cere 400 de milioane de dolari după ce eroul filmului "Hotel Rwanda" ar fi fost răpit și torturat

  • 01 Mai 2022 13:56
Familia lui Paul Rusesabagina cere 400 de milioane de dolari după ce eroul filmului

Familia lui Paul Rusesabagina, personajul principal al fimului nominalizat la Oscar "Hotel Rwanda", a intentat un proces de 400 de milioane de dolari în SUA legat de presupusa răpire și torturare a eroului rwandez, scrie BBC.

El a fost recent condamnat în Rwanda la 25 de ani de închisoare pentru terorism, iar susținătorii lui spun că procesul a fost o farsă.

Familia lui Rusesabagina susține că guvernul rwandez l-a păcălit pentru a-l aduce în țară, el aflându-se anterior în exil în SUA.

Paul Rusesabagina este considerat salvatorul a peste 1.200 de oameni în timpul genocidului din Rwanda.

Într-un comunicat de presă, familia sa acuză guvernul rwandez și mai mulți înalți oficiali ai statului african că ar fi conspirat "pentru elaborarea și executarea unei plan" prin care să-l atragă pe Paul Rusesabagina din San Antonio, Texas, în Rwanda, "unde să fie torturat și reținut în mod ilegal pentru restul vieții".

În document se mai arată că despăgubirile de 400 de milioane de dolari "vor crește cu fiecare zi în care Paul Rusesabagina este ținut în captivitate".

Plângerea a fost depusă în Washington DC, iar autoritățile rwandeze au fost anunțate despre ea, însă nu au făcut încă vreun comentariu.

Genocidul din Rwanda a durat 100 de zile, începând cu aprilie 1994. Peste 800.000 de oameni, majoritatea etnici Tutsi, au fost măcelăriți de extremiștii etnici Hutu.

Paul Rusesabagina, managerul unui hotel în acea perioadă, a adăpostit 1.200 de oameni de violențe. Filmul "Hotel Rwanda", bazat pe genocidul din Rwanda și intervenția salvatoare a lui Paul Rusesabagina, a fost realizat în 2004.

În 2005, Rusesabagina a fost decorat de președintele SUA de atunci, George W. Bush, cu o înaltă distincție civilă.

Drumul lui Paul Rusesabagina, de la salvator la inamic al poporului rwandez s-a produs după ce criticile lui la adresa guvernării post-genocid și a președintelui Paul Kagame au început să câștige adepți. Într-un mesaj video din 2018, el a cerut schimbarea regimului.

Rusesabagina a fost arestat în 2020, când, potrivit susținătorilor, un avion privat despre care el credea că îl transportă în Burundi a aterizat în capitala din Rwanda. În septembrie 2021 el a fost găsit vinovat de susținerea unui grup rebel ca a comis atacuri mortale în 2018 și 2019 în Rwanda. Atunci, Statele Unite, unde el avea rezidență, s-au declarat îngrijorate de condamnare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău