Fadei Nagacevschi afirmă că președinta Maia Sandu ar fi obligată să înainteze un candidat la funcția de prim-ministru, iar dacă nu o face, ar bloca o procedură constituțională.

  • 14 Ianuarie 2021 11:49
Fadei Nagacevschi afirmă că președinta Maia Sandu ar fi obligată să înainteze un candidat la funcția de prim-ministru, iar dacă nu o face, ar bloca o procedură constituțională.

Ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, afirmă că președinta Maia Sandu ar fi obligată să înainteze un candidat la funcția de prim-ministru, iar dacă nu o face, ar bloca o procedură constituțională.

Într-un mesaj pe Facebook, el a criticat ideea susținută de Maia Sandu, de autodizolvare a Parlamentului, asupra căreia urmează să se pronunțe Curtea Constituțională, la sesizarea deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate. El a atenționat că există sancțiuni juridice și politice în cazul încălcării grave a Constituției și a jurământului de către Președinte.

”Cu referire la ne-învestirea unui nou Guvern, într-un mod imprevizibil, Președintele țării chiar dacă e obligat să înainteze un candidat la funcția de Premier nu o face. Pentru a justifica această inacțiune a inventat așa-zisa ,,idee” de autodizolvare a Parlamentului și cică se așteaptă soluția Curții Constituționale. (…) Politic vorbind, astăzi se creează impresia că, Președintele RM încearcă să blocheze și să sancționez cu dizolvarea Parlamentul pentru neînvestirea Guvernului fără a cere învestirea Guvernului, adică blocând procedura constituțională”, a scris Fadei Nagacevschi pe Facebook.

El a mai amintit că după consultările de la președinție cu fracțiunile parlamentare, toți reprezentanții s-au pronunțat pentru alegeri parlamentare anticipate declanșate în conformitate cu prevederile Constituției, ”adică fie prin blocarea procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, fie prin neînvestirea unui nou Guvern timp de 3 luni”.

Menționăm că președinta Maia Sandu a declarat că cea mai scurtă cale pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate ar fi autodizolvarea Parlamentului, soluție propusă de deputații PAS care au adresat și o sesizare la Curtea Constituțională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău