Facilitățile fiscale, scutirile de taxe vamale, TVA și accize a mărfurilor comercializate în regim duty-free ar putea fi anulate. Ce se spune în nota informativă a proiectului de lege

  • 28 Septembrie 2022 18:34
Facilitățile fiscale, scutirile de taxe vamale, TVA și accize a mărfurilor comercializate în regim duty-free ar putea fi anulate. Ce se spune în nota informativă a proiectului de lege

Facilitățile fiscale, scutirile de taxe vamale, TVA și accize a mărfurilor comercializate în regim duty-free ar putea fi abrogate. Un grup de parlamentari a elaborat un proiect de lege prin care vor fi operate modificările legislative necesare la Codul Vamal și Fiscal, la Legea cu privire la tariful vamal și Legea privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător.

Autorii inițiativei susțin că scopul proiectui de lege este promovarea principiului de echitate fiscală prin asigurarea unui tratament echitabil cu aplicarea impozitelor asupra mărfurilor ce sunt comercializate pe teritoriul Republicii Moldova inclusiv amplasate în zonele vamale ale Republicii Moldova. Aceștia mai spun că în prezent se constată că aceleași mărfuri fiind comercializate în regimuri vamale diferite creează o concurență neloială prin scutirea de TVA, taxe vamale și accize aplicate asupra mărfurilor comercializate în regim duty-free. Astfel scopul este asigurarea unei echități fiscale pentru contribuabili și diminuarea pierderilor bugetare din neîncasarea impozitelor și taxelor la buget prin existența prevederilor ce oferă scutire pentru mărfurile ce sunt comercializate în zonele de control vamal, scrie Bizlaw.md.

În nota informativă a proiectului de lege se menționează că potrivit informației prezentate de către Serviciul Vamal, scutirile fiscale de care beneficiază magazinele duty-free de pe teritoriul Republicii Moldova sunt semnificative. Doar în primele șase luni ale anului 2022, acestea au întrecut suma de 1 miliard de lei. Respectiv, în anul 2022 mărimea scutirilor fiscale (TVA, taxe vamale și accize) va fi de cel puțin 2 miliarde lei. În perioada pre-pandemică această cifră se apropia de 4 miliarde lei anual.

Este de menționat că deputații propun anularea însăși a regimului vamal ”duty-free”, nu și eliminarea punctelor comerciale de la punctele de trecere a frontierei. Acestea vor putea opera în continuare, cu achitarea integrală a tuturor impozitelor și taxelor, fără excepții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău