Platforma DA cere autorităților să întreprindă măsuri urgente de redresare a situației pe piața produselor petroliere

  • 18 Octombrie 2021 11:29
Platforma DA cere autorităților să întreprindă măsuri urgente de redresare a situației pe piața produselor petroliere

Platforma DA consideră inadmisibilă situația actuală pe piața produselor petroliere, precizând că doar într-o lună am asistat la creșterea vertiginoasă a prețurilor la benzina și motorină, care au trecut peste 2 lei per litru. 

Astfel, Platforma DA atrage atenția că după ultimele modificări la legea produselor petroliere,  companiile din domeniu  majorează zilnic,  în mod orchestrat, prețurile la combustibil, indiferent de perioada importării partidelor de carburanți. 

„Este alarmant faptul că abuzurile demonstrative pe piața produselor petroliere se întămplă pe fundalul unui Consiliu al Concurenței decapitat începând cu 11 august, recent, și al unui  ANRE, care activează în formula înțelegerii obscure Plahotniuc-Ghimpu-Leancă și care au devenit dispeceri de preț în cadrul înțelegerilor petroliștilor principali. Guvernarea, practic, nu reacționează la situația creată iar comasarea acestor instituții va paraliza activitatea ambelor entități pentru o perioadă  îndelungată și va permite companiilor mari să facă mai multe abuzuri fără să fie sancționate”, se arată într-un comunicat al formațiunii. 

În acest context, Platforma DA cere ca Parlamentul și Guvernul să întreprindă de urgență, următoarele măsuri de redresare a situației. Este vorba de asigurarea promtă a funcționalității Consiliului Concurenței prin desemnarea unei conduceri profesioniste și integre în fruntea instituției, care să acționeze imediat în privința combaterii acordurilor de cartel și a sancționării dure a participanților

De asemenea, reprezentanții partidului cer demiterea conducerii ANRE și desemnarea altei componențe în baza meritocrației, neafilierii politice și integrității, precum și alocarea compensațiilor pentru agricultorii mici și mijlocii, precum și pentru companiile de transportare a pasagerilor pe cursele regulate în formă de restituire a accizelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău