Facebook a eliminat peste 100 de pagini, grupuri și conturi care operau în Rusia

  • 07 Mai 2019 10:04
Facebook a eliminat peste 100 de pagini, grupuri și conturi care operau în Rusia

Facebook a anunțat luni suprimarea a peste 100 de pagini, grupuri și conturi care operau din Rusia, din cauza 'comportamentului neautentic' din partea creatorilor lor, în cel mai recent exemplu de demers de curățare a rețelei sociale afectând mai multe țări, potrivit AFP și dpa, potrivit Agerpres.

Prima rețea socială din lume a afirmat că a reperat două operațiuni în Rusia, fără legătură între ele, care aveau destinația de a înșela utilizatorii cu privire la scopurile lor reale.

Într-una dintre ele, 97 de conturi, pagini și grupuri legate de situația din Ucraina au fost eliminate, a precizat Nathaniel Gleicher, șeful Departamentului pentru securitatea informatică de la Facebook.

Persoanele aflate la originea acestor pagini utilizau conturi false pentru a organiza și a alimenta aceste pagini, dar de asemenea pentru a încuraja abonații să se alăture unui site din afara Facebook.

Conturile șterse evocau conflictul militar din Ucraina, la fel ca războiul civil din Siria sau politica rusă, a afirmat Facebook, fără să furnizeze detalii cu privire la identitatea persoanelor din spatele acestor conturi.

Respectivele pagini aveau circa 34.000 de urmăritori fiecare și 86.000 de utilizatori ai rețelei sociale s-au alăturat cel puțin unuia dintre grupurile în discuție, a precizat Facebook.

'Am identificat unele dintre aceste conturi și pagini datorită unor anchete aprofundate ale altor conturi suprimate mai devreme la începutul acestui an, înaintea alegerilor (prezidențiale) în Ucraina', a explicat Gleicher.

Între altele, 21 de conturi sau pagini Facebook și Instragram provenind din Rusia au fost de asemenea șterse. Acestea se concentraseră pe conținutul legat de Austria, Germania, Spania, Ucraina, Regatul Unit și țările baltice. Totodată, unele postări aveau ca teme migrația, aspecte religioase și NATO.

Facebook susține că a transmis descoperirile sale autorităților judiciare.

Rețeaua socială americană, de asemenea proprietara Instagram, și-a înmulțit în ultimele săptămâni anunțurile despre ștergerea unor conținuturi din rețea.

La sfârșitul lunii martie, aceasta a anunțat că a închis mii de pagini 'înșelătoare' legate de Rusia, precum și de Iran. În aprilie, rețeaua condusă de Mark Zuckerberg a suprimat conținuturi legate de armata pakistaneză și de un partid politic indian.

Facebook depune eforturi pentru a-și accelera reacția la 'comportamentul neautentic' în țări precum Filipine, Rusia și Iran, în urma acuzațiilor că platforma a fost folosită pentru a influența alegerile prezidențiale din SUA în 2016 și referendumul asupra Brexit. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
24,96
Nori împrăștiați
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Tue
20
Wed
22
Thu
23
Fri
24
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău