Facebook a eliminat peste 100 de pagini, grupuri și conturi care operau în Rusia

  • 07 Mai 10:04
Facebook a eliminat peste 100 de pagini, grupuri și conturi care operau în Rusia

Facebook a anunţat luni suprimarea a peste 100 de pagini, grupuri şi conturi care operau din Rusia, din cauza 'comportamentului neautentic' din partea creatorilor lor, în cel mai recent exemplu de demers de curăţare a reţelei sociale afectând mai multe ţări, potrivit AFP şi dpa, potrivit Agerpres.

Prima reţea socială din lume a afirmat că a reperat două operaţiuni în Rusia, fără legătură între ele, care aveau destinaţia de a înşela utilizatorii cu privire la scopurile lor reale.

Într-una dintre ele, 97 de conturi, pagini şi grupuri legate de situaţia din Ucraina au fost eliminate, a precizat Nathaniel Gleicher, şeful Departamentului pentru securitatea informatică de la Facebook.

Persoanele aflate la originea acestor pagini utilizau conturi false pentru a organiza şi a alimenta aceste pagini, dar de asemenea pentru a încuraja abonaţii să se alăture unui site din afara Facebook.

Conturile şterse evocau conflictul militar din Ucraina, la fel ca războiul civil din Siria sau politica rusă, a afirmat Facebook, fără să furnizeze detalii cu privire la identitatea persoanelor din spatele acestor conturi.

Respectivele pagini aveau circa 34.000 de urmăritori fiecare şi 86.000 de utilizatori ai reţelei sociale s-au alăturat cel puţin unuia dintre grupurile în discuţie, a precizat Facebook.

'Am identificat unele dintre aceste conturi şi pagini datorită unor anchete aprofundate ale altor conturi suprimate mai devreme la începutul acestui an, înaintea alegerilor (prezidenţiale) în Ucraina', a explicat Gleicher.

Între altele, 21 de conturi sau pagini Facebook şi Instragram provenind din Rusia au fost de asemenea şterse. Acestea se concentraseră pe conţinutul legat de Austria, Germania, Spania, Ucraina, Regatul Unit şi ţările baltice. Totodată, unele postări aveau ca teme migraţia, aspecte religioase şi NATO.

Facebook susţine că a transmis descoperirile sale autorităţilor judiciare.

Reţeaua socială americană, de asemenea proprietara Instagram, şi-a înmulţit în ultimele săptămâni anunţurile despre ştergerea unor conţinuturi din reţea.

La sfârşitul lunii martie, aceasta a anunţat că a închis mii de pagini 'înşelătoare' legate de Rusia, precum şi de Iran. În aprilie, reţeaua condusă de Mark Zuckerberg a suprimat conţinuturi legate de armata pakistaneză şi de un partid politic indian.

Facebook depune eforturi pentru a-şi accelera reacţia la 'comportamentul neautentic' în ţări precum Filipine, Rusia şi Iran, în urma acuzaţiilor că platforma a fost folosită pentru a influenţa alegerile prezidenţiale din SUA în 2016 şi referendumul asupra Brexit. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
11,23 °C
cer senin
Umiditate:93 %
Vint:2,1 m/s
Tue
16 °C
Wed
16 °C
Thu
16 °C
Fri
17 °C
Sat
16 °C

Curs oficial BNM 15 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3784 -0.0178
USD 17.5601 -0.0305
RON 4.0724 -0.0107
UAH 0.7131 -0.0040
RUB 0.2737 0.0021
Arhivă Radio Chișinău