Facebook a anunțat că a făcut progrese în depistarea imaginilor trucate „deepfake”

  • 17 Iunie 2021 11:54
Facebook a anunțat că a făcut progrese în depistarea imaginilor trucate „deepfake”

Cercetătorii de la Facebook au prezentat miercuri o metodă care ar putea permite, grație inteligenței artificiale (IA), depistarea ''deepfake-urilor'', imagini trucate hiperrealiste, precum și determinarea originii acestora, informează AFP, potrivit Agerpres.

Trucajele ''deepfake'' sunt problematice în mediul online întrucât ar putea fi folosite pentru manipularea sau defăimarea internauților înfățișând persoane, ce par să facă sau să spună lucruri pe care nu le-au făcut sau spus în realitate. Astfel de montaje au la bază tehnologii de inteligență artificială.

''Sistemul nostru va facilita detectarea deepfake-urilor și localizarea informațiilor asociate'', au indicat într-un comunicat Tal Hassner și Xi Yin, doi dintre cercetătorii rețelei de socializare, care au analizat acest subiect în colaborare cu Universitatea din Michigan.

Metoda lor ar trebui să furnizeze ''instrumente pentru a investiga mai bine incidentele de dezinformare coordonată care au recurs la deepfake'', au spus aceștia.

Pentru a pune la punct metoda, ei au utilizat o tehnică denumită ''retro-inginerie'', ce constă în deconstruirea realizării unui produs sau, în acest caz, a unui videoclip sau a unei fotografii. Programul lor depistează imperfecțiunile adăugate montajului, care alterează amprenta digitală a imaginilor.

În domeniul fotografiei, această amprentă permite identificarea modelului de aparat foto utilizat. În informatică, ''poate folosi la identificarea sistemului de generare care a servit la producerea trucajului'', au explicat oamenii de știință.

Microsoft a prezentat anul trecut un program care poate ajuta la depistarea fotografiilor și materialelor video deepfake, unul dintre numeroasele programe concepute pentru combaterea dezinformării înaintea alegerilor prezidențiale din Statele Unite.

La finalul lui 2019, Google a făcut public mii de clipuri video deepfake realizate de echipele sale pentru a le pune la dispoziția cercetătorilor care doresc să dezvolte metode de detectare a imaginilor trucate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău