Expulzarea diplomaților ruși: Moscova promite măsuri dure împotriva Cehiei

  • 18 Aprilie 2021 17:44
Expulzarea diplomaților ruși: Moscova promite măsuri dure împotriva Cehiei

Rusia a denunțat duminică drept o "provocare" expulzarea a 18 diplomați ruși de către Republica Cehă, care îi acuză de spionaj, promițând "măsuri de retorsiune", în plină perioadă de amplificare a tensiunilor între Moscova și Occident, relatează AFP, preluat de Agerpres.


"Exprimăm un protest puternic către autoritățile cehe. Vom lua măsuri de retorsiune care vor permite ca autorii acestei provocări să devină pe deplin conștienți de responsabilitatea lor în distrugerea fundamentelor (...) relațiilor între țările noastre", a precizat Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat.

Calificând decizia autorităților cehe drept una "fără precedent", Moscova a denunțat acuzații "nefondate și bizare" aduse diplomaților săi.

"Acest demers ostil se înscrie în prelungirea unei serii de acțiuni anti-rusești întreprinse de Republica Cehă în ultimii ani. Nu puteam decât să vedem aici urma SUA", a adăugat MAE rus.

"Într-un efort de a plăcea SUA în contextul recentelor sancțiuni americane împotriva Rusiei, autoritățile cehe și-au depășit chiar stăpânii de peste mări în această privință", a adăugat el.

În paralel cu expulzarea celor 18 diplomați ruși identificați drept agenți ai serviciilor de spionaj ale Moscovei, Praga a dat asigurări sâmbătă că are "probe de necontestat" care implică agenți ai GRU, informațiile militare ruse, în explozia unui depozit de muniție de la Vrbetice, în care au murit două persoane în 2014.

Poliția cehă a anunțat că este în căutarea a doi bărbați deținători de pașapoarte rusești pentru rolul lor presupus în acestă explozie, care poartă aceleași nume cu suspecții în tentativa de otrăvire cu Noviciok a fostului agent dublu Serghei Skripal în Marea Britanie în 2018.

Polonia a anunțat joi că a expulzat trei diplomați ruși acuzați de "acțiuni ostile", după ce SUA au luat măsuri similare în cadrul unei riposte împotriva unei serii de acțiuni imputate Moscovei.

Washingtonul a anunțat joi un nou val de sancțiuni împotriva Rusiei, acuzată de atacuri cibernetice masive și de ingerință în alegerile americane. Moscova neagă orice implicare.

Rusia a anunțat vineri că va răspunde prin expulzarea a zece diplomați americani și cinci diplomați polonezi.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău