Expulzarea a zeci de imami din Austria: Turcia denunță o măsură „islamofobă” și „rasistă”

  • 08 Iunie 2018 13:47
Expulzarea a zeci de imami din Austria: Turcia denunță o măsură „islamofobă” și „rasistă”

Turcia a denunțat vineri ofensiva împotriva 'islamului politic' anunțată de Austria și vizând zeci de imami și moschei finanțate de către Ankara, calificând-o drept o măsură „islamofobă” și „rasistă”, informează AFP, citată de Agerpres.

„Închiderea de către Austria a șapte moschei și expulzarea imamilor este rezultatul unui val populist, islamofob, rasist și discriminatoriu în această țară”, a reacționat pe Twitter Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al președintelui Recep Tayyip Erdogan.

„Poziția ideologică a guvernului austriac contravine principiilor dreptului universal, politicilor de coeziune socială, drepturilor minorităților și eticii coexistenței”, a adăugat el.

Anunțul austriac a fost făcut de cancelarul Sebastian Kurz în urma unui scandal suscitat de reconstituirea, într-una dintre principalele moschei din Viena afiliate comunității turcești, a unei bătălii emblematice din istoria otomană jucată de copii îmbrăcați ca soldați. Fotografiile cu reconstituirea bătăliei de la Gallipoli, interpretată de către copii în localurile moscheii, au fost publicate la începutul lunii în revista săptămânală de stânga Falter și au stârnit o largă emoție în rândul clasei politice austriece de toate tendințele.

„Societățile paralele, islamul politic și radicalizarea nu-și au locul în țara noastră”, a argumentat șeful guvernului austriac în cadrul unei conferințe de presă.

„Cercul de persoane care ar putea fi afectat de aceste măsuri cuprinde aproximativ 60 de imami”, a precizat ministrul de interne Herbert Kickl. Familiile acestora sunt de asemenea vizate și 150 de persoane în total și-ar putea pierde dreptul de reședință în Austria, a afirmat el.

În unele cazuri, procesul de expulzare a imamilor finanțați de Turcia a început deja, a declarat Herbert Kickl, membru al Partidului Libertății (FPO, de extremă dreapta), care face parte din coaliția formată în decembrie cu conservatorii.

Relațiile între Ankara și Viena sunt deosebit de tensionate de la represiunea care a urmat tentativei de puci împotriva lui Recep Tayyip Erdogan în iulie 2016.

Președintele Erdogan a formulat critici împotriva Austriei în aprilie după anunțul cancelarului Kurz, potrivit căruia mitingurile de campanie pentru alegerile preconizate la 24 iunie în Turciei sunt interzise pe teritoriul Austriei.

Austria și alte țări ale Uniunii Europene, între care Germania, interziseseră mitingurile pro-Erdogan și vizitele oficialilor turci pentru a face campanie pe lângă diaspora turcă înainte de referendumul din aprilie 2017, care i-a permis președintelui turc să-și consolideze prerogativele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău