Expoziție dedicată unor lăcașuri sfinte, deschisă la Biblioteca Națională

  • 12 Iunie 2023 19:42
Expoziție dedicată unor lăcașuri sfinte, deschisă la Biblioteca Națională

La Biblioteca Națională a fost deschisă astăzi o expoziție tematică cu genericul „Lăcașuri sfinte în lumina anilor: mănăstiri din Republica Moldova la ceas aniversar”, relatează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, astăzi pe teritoriul Moldovei funcționează 55 de lăcașuri sfinte creștin-ortodoxe: 22 de mănăstiri și 6 schituri pentru bărbați, 24 de mănăstiri și 2 schituri de maici, o mănăstire de rit vechi. Expoziția promovează și valorifică documente din colecțiile BNRM ce reflectă istoria unor mănăstiri din R. Moldova, care au supraviețuit ravagiilor timpului și istoriei și au ajuns la o aniversare solidă de la prima atestarea documentară, ea familiarizând publicul cu diversitatea tipologică a documentelor din colecțiile instituției și contribuind la promovarea interesului față de lectură.

Expoziția cuprinde circa 80 de documente (monografii, enciclopedii, albume, reproduceri, pliante, cărți poștale, hărți), sistematizate în patru compartimente: Mănăstirea Curchi – 250 de ani de la atestare; Mănăstirea Condrița – 240 de ani; Mănăstirea Pripiceni-Curchi – 120 de ani și Mănăstirea Zloți – 80 de ani.

În vitrine sunt expuse câteva exemplare de cărți religioase (anii 1800-1862) din Mănăstirile Curchi și Condrița, cu însemnări ce țin de istoria cărților și a mănăstirilor menționate.  

Expoziția va fi deschisă până la 30 septembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
28,24
Câțiva nori
Umiditate:61 %
Vint:3,09 m/s
Tue
23
Wed
25
Thu
26
Fri
20
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău