Expoziție dedicată lui Nicolae Milescu Spătaru

  • 08 Iunie 2016 18:45
Expoziție dedicată lui Nicolae Milescu Spătaru

O expoziție dedicată lui Nicolae Milescu Spătaru, la 380 de ani de la nașterea sa, a fost lansată astăzi, 8 iunie, la Biblioteca Națională.

La evenimentul de lansare a fost prezentată o bibliografie cu operele enciclopedistului și lucrări consacrate vieții și operei sale, transmite IPN.

Academicianul Valeriu Matei, care a organizat prezentarea împreună cu Institutul Cultural Român din Chișinău, a menționat că Nicolae Milescu Spătaru a fost primul enciclopedist român care a dat opere cu caracter descriptiv, geografic, etnografic și opere de cartografie.

De asemenea, s-a prezentat Dicționarul greco-slavo-româno-latin (secolul al XVII-lea), de Nicole Milescu Spătaru, prelucrat, transcris, adnotat și cu o introducere de Alexandru Nichitici. Dicționarul are 1552 de pagini și este editat după un manuscris din secolul XVII, descoperit de cercetătorul Alexandru Nichitici la Kiev, în fondurile Academiei de Științe a Ucrainei.

Registrul dicționarului cuprinde aproximativ 17 mii de cuvinte grecești, nu mai puțin de 6 mii de cuvinte slave, ceva mai mult de 24 mii de cuvinte românești și o serie de termeni latini.

Nicolae Milescu Spătarul a fost un cărturar, traducător, călător, geograf și diplomat moldovean, activ atât în Moldova, cât și în Țaratul Rusiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:2,06 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău