Expoziție care reflectă polonezii în cel de-al Doilea Război Mondial, prezentată la muzeu

  • 14 Noiembrie 2019 17:35
Expoziție care reflectă polonezii în cel de-al Doilea Război Mondial, prezentată la muzeu

Expoziția „Luptă și Suferință. Polonezii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, cu fotografii și material informativ despre soarta Poloniei în timpul războiului, a fost inaugurată la Muzeul Național de Istorie. Expoziția va fi deschisă pentru publicul larg până la sfârșitul lunii noiembrie, transmite IPN.

Potrivit lui Wojciech Mrozowski, director adjunct al Institutului Polonez din București, povestea despre drama războiului a fost pregătită de către unul dintre cele mai moderne muzee din lume – Muzeul celui de-al Doilea Război Mondial din Gdansk, precum și de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone și va fi prezentată în diferite versiuni lingvistice în peste 60 de țări ale lumii.

Institutul polonez de la București a pregătit versiunea în română, îmbogățind-o cu teme legate de relațiile polono-române din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar și cu fotografii obținute de la arhivele naționale ale României ce ilustrează șederea în România a 60-100 de mii de refugiați polonezi.

Bartlomiej Zdaniuk, ambasadorul Poloniei la Chișinău, a menționat că evenimentul are loc în cadrul Săptămânii Poloniei la Chișinău. Potrivit lui, o mare parte din fotografiile prezentate le sunt cunoscute polonezilor, deoarece arată prin ce dificultăți au trecut. Polonezii au luptat pentru independență și au avut de suferit. Pentru a rămâne independentă, pentru o țară este importantă dezvoltarea, prosperitatea, puterea și influența sa. „Continuăm lupta, poate cu mai puțină suferință. E o luptă pentru prosperitate, prin reforme care le implementăm”, a spus ambasadorul.

Eugen Sava, directorul Muzeului Național de Istorie a remarcat că consecințele celui de-al Doilea Război Mondial se cunosc în toată lumea. Probabil, Polonia a suferit cel mai mult. „Mă închin în fața poporului polonez pentru vitejia și curajul de care a dat dovadă în perioada celui de-al Doilea Război Mondial”, a declarat directorul muzeului.

Invazia Poloniei a început pe 1 septembrie 1939, la numai o săptămână după semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop, și s-a încheiat pe 6 octombrie, odată cu ocuparea întregii Polonii de germani și sovietici.


 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău