Expoziția „Republica Moldova Prezintă”, inaugurată la Iași

  • 10 Noiembrie 2023 15:44
Expoziția „Republica Moldova Prezintă”, inaugurată la Iași

„De la o ediție la alta venim la Iași mult mai dornici de a prezenta pieței române produsele și serviciile moldovenești, mult mai calitative și competitive. Prezența unui număr mare al companiilor moldovenești - participanți ai expoziției, este o dovadă în plus a bunelor relații de vecinătate ce leagă Republica Moldova și România. Ne bucurăm că suntem așteptați la Iași cu atâta ardoare, semn că antreprenorii noștri, la edițiile anterioare, au cucerit consumatorii ieșeni. Țin să menționez că România a fost și s-a menținut pe parcursul ultimilor ani în top-ul partenerilor comerciali ai Republicii Moldova” a declarat Sergiu Harea, președintelui Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, la inaugurarea evenimentului, se arată în comunicatul citat de Radio Chișinău.

Potrivit președintelui Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova Sergiu Harea, evenimentul expozițional are drept scop contribuirea la dezvoltarea, promovarea și consolidarea relațiilor economice și comerciale dintre Republica Moldova și România, precum și la încurajarea competitivității produselor și serviciilor, prin crearea unei platforme de discuții și prezentarea oportunităților de cooperare.

De la o ediție la alta venim la Iași mult mai dornici de a prezenta pieței române produsele și serviciile moldovenești, mult mai calitative și competitive. Prezența unui număr mare al companiilor moldovenești - participanți ai expoziției, este o dovadă în plus a bunelor relații de vecinătate ce leagă Republica Moldova și România. Ne bucurăm că suntem așteptați la Iași cu atâta ardoare, semn că antreprenorii noștri, la edițiile anterioare, au cucerit consumatorii ieșeni.

Țin să menționez că România a fost și s-a menținut pe parcursul ultimilor ani în top-ul partenerilor comerciali ai Republicii Moldova. Relațiile dintre statele noastre sunt influențate de cadrul european al vecinătății și contextul geopolitic internațional, precum și de nivelul contactelor bilaterale și preferințele naționale ale statelor. În cadrul acestor cooperări, au fost organizate mai multe activități comune, printre care se numără misiuni economice, forumuri de afaceri, mese rotunde, seminare, participarea la expoziții și schimb de experiență. Antreprenorii din Republica Moldova au dat mereu dovadă de un interes vădit pentru colaborarea cu partenerii de peste Prut, fapt confirmat de numărul participanților de astăzi – cca 50 de întreprinderi.

În calitate de Președinte al CCI a RM, îmi doresc ca interesul din partea antreprenorilor români să fie reciproc, pentru că Republica Moldova reprezintă o piață interesantă, atractivă și deschisă față de cooperările internaționale și investitorii străini, oferind o serie de avantaje specifice momentelor de start-up și un șir de avantaje fiscale pentru investitorii străini, ” a declarat Sergiu Harea.

Președintele CCI a adus mulțumiri partenerilor pentru suportul acordat: Primăria Municipiului Iași, Camera de Comerț și Industrie Iași, Agenția de Investiții a Moldovei, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Palas Iași.

Mihai Chirică, primarul municipiului Iași, a declarat că„în lumina demarării procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană continuarea dezvoltării relațiilor bilaterale România-Moldova trebuie să devină o preocupare permanentă pentru noi toți.

După podurile  de flori de peste râul Prut din anii 1990, a venit vremea să ridicăm poduri indestructibile (economice, sociale, educaționale) care să conecteze pentru totdeauna Republica Moldova  de România, de Europa și de lumea civilizată.

Dar nu putem construi aceste punți decât împreună, dând dovadă de maximă hotărâre și înțelepciune, necesare cu atât mai mult azi, când s-au înmulțit pericolele la adresa democrației occidentale și a Uniunii Europene, când tentațiile iliberalismului și autocrației sunt la modă, iar tot mai mulți lideri de state cochetează cu ele.

Să ne pregătim așadar, ajutându-ne unii pe alții, fiindcă doar așa, depășind granițele și acceptându-ne reciproc diferențele, relaționând și dezbătând problemele economice și sociale de azi, vom găsi cele mai bune răspunsuri la provocările prezentului.”

„Fără doar și poate, asistăm la o dinamică și o efervescență îmbucurătoare a relațiilor economice în stânga și în dreapta Prutului. Antreprenorii și toți cetățenii moldoveni au fost întotdeauna bine primiți la Iași. Elevii și studenții din Republica Moldova, care studiază în unitățile de învățământ din Iași și nu numai, sunt foarte bine priviți și cotați ca fiind ambițioși și sârguincioși. În general, relațiile comerciale bilaterale sunt la un nivel ridicat, România fiind cel mai bun și mai statornic partener al Republicii Moldova, iar produsele moldovenești sunt apreciate și bine cotate pe piața românească.

Colaborăm în mod constant cu prietenii noștri de la Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, participăm împreună la evenimente și promovăm oportunitățile de afaceri, cunoaștem îndeaproape și apreciem la cel mai înalt nivel activitatea de susținere a mediului antreprenorial pe care o desfășoară colegii noștri din Chișinău și din filiale, îndeosebi din Filiala Ungheni, față de care suntem cel mai apropiați, și îi felicităm pentru campaniile constante și consecvente de promovare economică sub egida „Fabricat în Republica Moldova” sau „Republica Moldova Prezintă”.

La fel ca întotdeauna, dar poate acum și mai mult, dorim să consolidăm rolul IAȘULUI de hub regional al relațiilor strategice și economice cu Republica Moldova și să susținem în continuare parcursul european, pentru că numai astfel putem vorbi de o creștere a nivelului de trai și de o dezvoltare economică pe care frații noștri moldoveni le merită cu prisosință”, a menționat și Paul Butnariu, preșesintele Camerei de Comerț și Industrie Iași

Expoziția „Republica Moldova prezintă” este o proiectare a expoziției naționale „Fabricat în Moldova”, desfășurată în fiecare început de an acasă, în Republica Moldova. Expoziția „Republica Moldova Prezintă” cucerește pentru prima dată piața din Municipiul Iași, România în noiembrie 2016, ulterior pe cea din Ploiești, Brașov, Baia Mare, Cluj- Napoca, unde a avut un mare succes.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
24,96
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:0,51 m/s
Wed
32
Thu
32
Fri
28
Sat
27
Sun
24
Arhivă Radio Chișinău