Expoziția ”Dinu Lipatti pianist, compozitor și pedagog - 100 ani de la nașterea artistului”

  • 07 Iunie 2017 09:53
Expoziția ”Dinu Lipatti pianist, compozitor și pedagog - 100 ani de la nașterea artistului”

Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Consiliul Județean Argeș, Muzeul Județean Argeș și Primăria Municipiului Chișinău, organizează miercuri, 7 iunie 2017 ora 17.00, la Galeria La Rond, situată în preajma monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, vernisarea expoziției ”Dinu Lipatti pianist, compozitor și pedagog - 100 ani de la nașterea artistului”.

Evenimentul este organizat  pentru a marca 100 de ani de la nașterea marelui pianist, compozitor și pedagog român.

Potrivit unu comunicat al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, expoziția, formată din 22 de bannere, cuprinde o serie de documente, mărturii și fotografii inedite, extrase din arhivele existente în colecția Casei Memoriale Dinu Lipatti, amplasată în satul Ciolcești, comuna Leordeni,  județul Argeș, aflată în acest moment în administrarea Muzeul Județean Argeș.

 Prețioasele documente și obiecte, care ilustreaz, pas cu pas, evoluția lui Dinu Lipatti, de când era doar un copil talentat și pânǎ când a ajuns să fie o figur respectatǎ și admiratǎ, au fost donate Casei Memoriale de cǎtre fratele pianistului, ambasadorul Valentin Lipatti. Casa memorială este deschisă în 1985 în casa construită între 1938 și 1942, în stil neoromânesc, de către tatăl marelui pianist Dinu Lipatti. Aici sunt locurile copilăriei și adolescenței, unde Dinu Lipatti și-a petrecut vacanțele și clipele de răgaz.

Colecția de importanță memorială prezintă numeroase obiecte ce au apartinut lui Dinu Lipatti (pianul Bechstein, diplome, partituri), fratelui său (diplomatul și omul de cultură Valentin Lipatti), familiei, cunoștințelor din țară și străinătate. Fotografii de familie îl prezintă pe Dinu Lipatti la diferite vârste, alături de profesorii săi (George Enescu, Florica Muzicescu, Mihail Jora). Multe dintre fotografii sunt relizate de Dinu Lipatti, deoarece acesta era și un pasionat și talentat  fotograf.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău