Expoziția de fotografie „Prut”, semnată de artistul vizual român, Matei Bejenaru, poate fi văzută și de publicul din Chișinău, la Muzeul Național de Artă al Moldovei

  • 31 Octombrie 2023 14:44
Expoziția de fotografie „Prut”, semnată de artistul vizual român, Matei Bejenaru, poate fi văzută și de publicul din Chișinău, la Muzeul Național de Artă al Moldovei

Expoziția de fotografie „Prut”, semnată de artistul vizual român, Matei Bejenaru, un studiu al realităților comunităților românești de pe malul Prutului, poate fi văzută și de publicul din Chișinău, la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Expoziția este deschisă până pe 10 decembrie, transmite Radio Chișinău.

Proiectul de cartografiere a bazinului Prut a început în anul 2010 și oferă o incursiune autentică în realitățile trăite de o parte importantă a populației din mediul rural în România. Arhiva proiectului conține peste două mii de fotografii, acestea fiind și un angajament social artistic, a spus pentru Radio Chișinău artistul Matei Bejenaru.

„Lucrurile s-au cristalizat în jurul anilor 2010, când am început fotografii căutând un stil și o viziune artistică. S-a aprins așa un beculeț când am găsit un cinematograf părăsit într-o localitate care se numește Ștefănești, este lângă Stânca, la barajul Stânca,  și am considerat că acela este punctul zero al proiectului: un cinematograf părăsit, uitat de lume, care încă mai păstra literele „Cinematograful PRUTUL”, și de asta și proiectul se numește „Prut”. Prutul este un simbol la urma urmei, este un râu, în bazinul căruia există comunități de oameni, acre au o istorie și își trăiesc viețile”, a spus Bejenaru.

Lucrările lui Matei Bejenaru sunt expuse pentru prima dată la Chișinău, aducând publicului cunoscător tehnici și perspective noi în arta fotografiei.

Absolvent al Institutului Politehnic și Universitatea  de Arte „George Enescu” din Iași, este și fondatorul și directorul artistic al Bienalei de Artă Contemporană Periferic din Iași.

Expoziția reprezintă prima expunere prin fotografie a vieții celor care trăiesc în apropierea râului-graniță Prut. Matei Bejenaru a documentat, timp de un deceniu, prin fotografie, derularea cotidianului pe partea românească a Prutului, și este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Rep. Moldova din cadrul Guvernului României, a spus secretarul de stat, Adrian Dupu.

„Expoziția care arată realitățile de pe malul drept al Prutului, și care cred eu, că foarte mulți dintre locuitorii Moldovei se vor regăsi și vor vedea că viața din România nu era cu totul diferită. Pot să urmărească evoluția satelor românești după integrarea europeană și felul în care s-au dezvoltat, și pot să își facă o idee cam ce îi așteaptă și pe ei (n.r. locuitorii de pe malul stâng al Prutului) după integrarea europeană”, a menționat Dupu.

Expoziția de la Chișinău conține lucrări fotografice și o proiecție video ce dezvăluie aproximativ alte 200 de imagini din proiectul PRUT. Conceptul vizual aparține Asociației Române de Artă Contemporană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău