Expoziția „Basarabia și Crișana. Perenitatea artei populare românești”, vernisată la Chișinău

  • 28 Noiembrie 2018 19:10
Expoziția „Basarabia și Crișana. Perenitatea artei populare românești”, vernisată la Chișinău

O expoziție cu genericul „Basarabia și Crișana. Perenitatea artei populare românești”, a fost vernisată astăzi la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, informează MOLDPRES.

Expoziția prezintă peste 400 de obiecte ale culturii tradiționale de la sfârșitul secolului al XIX-lea – mijlocul secolului al XX-lea: ceramică, piese de mobilier, textile, port, obiecte de lemn și împletite în fibre vegetale, elemente cioplite în piatră. Spațiul cultural al expoziției face referire la Crișana (Țara Crișurilor), vestul României, și Basarabia, teritoriu al României Mari (1918-1944).

Solicitat de agenție, Petru Vicol, a menționat că expoziția are drept scop reflectarea diversității, dar în același timp și a unității artei populare românești, creată de comunitățile aflate la periferia estică și vestică a românității. ”Expoziția este dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire și este organizată împreună cu Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, cu care colaborăm din noiembrie 2016. Acesta este cel de-al treilea proiect realizat în comun. Prezentarea pieselor din colecțiile muzeale ne oferă șansa unor reconstituiri în timp și spațiu ale realizărilor geniului popular din ambele regiuni etnografice, pentru a pune în valoare identitatea noastră culturală”, a specificat  Petru Vicol.

La rândul său, directorul Muzeului Țării Crișurilor, Aurel Chiriac, a afirmat că expoziția își propune să promoveze patrimoniul cultural comun. În context, șeful cabinetului ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, profesorul universitar Gheorghe Postică a remarcat că această expoziție unește două margini ale spațiului românesc. ”Este un proiect al unității prin diversitate”, a mai spus Gheorghe Postică.

Expoziția va fi deschisă până la 17 martie 2019. În luna aprilie a anului viitor, ea va fi inaugurată la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, România.

Sursa: Moldpres

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău