Expoziția „George Topîrceanu - Balade vesele și triste”

  • 10 Mai 2016 19:34
Expoziția „George Topîrceanu - Balade vesele și triste”

O expoziție dedicată lui George Topârceanu va fi vernisată la Chișinău vineri, 13 mai, cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la nașterea poetului.

Expoziția cu genericul “George Topârceanu – Balade vesele și triste” urmează să fie alcătuită din 22 bannere, a căror ideologie se bazează pe contextul istoric în care s-a format și  a scris poetul, potrivit unui comunicat al Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.

Expoziția va prezenta o serie de fotografii și documente din perioada când Topîrceanu a ocupat funcția de director al Teatrului Național din Chișinău, precum și mărturii și opinii ale criticilor și istoricilor literari cu privire la viața și opera sa.

Evenimentul este organizat de către Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Muzeul Municipal Câmpulung, Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Primăria Municipiului Chișinău.

George Topîrceanu debutează în revista umoristică Belgia Orientului, sub pseudonimul “G.Top,” apoi se impune în lumea literară cu parodia Răspunsul micilor funcționari. Mai târziu în 1911, poetul se alătură cercului de scriitori Vieții Românești, iar în 1918 redactează cu Mihail Sadoveanu revista Însemnări ieșene, publicând poezii, proză, cronici, însemnări din perioada războiului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău