Exporturile R.Moldova către țările Uniunii Europene au crescut în 2016 cu aproape 10%

  • 16 Februarie 2017 10:52
Exporturile R.Moldova către țările Uniunii Europene au crescut în 2016 cu aproape 10%

Comerțul extern al Republicii Moldova a înregistrat o creștere ușoară în anul 2016, după contractările din ultimii ani. Datele statistice denotă o pondere tot mai mare a exporturilor spre Uniunea Europeană. Totuși, experții afirmă că volumul exporturilor e destul de mic și că există puține șanse ca acesta să crească semnificativ în următorii ani. 

În anul 2016, Republica Moldova a exportat mărfuri în valoare totală de aproximativ două miliarde de dolari, cu 4% mai mult față de anul precedent. Aproximativ o treime din aceste mărfuri nu au fost produse în Republica Moldova, fiind vorba de reexporturi. Datele statistice arată că Republica Moldova a continuat să exporte, în special, pe piața Uniunii Europene.Este vorba de două treimi din produsele moldovenești exportate, un volum în creștere cu aproape 10%. Pe de altă parte, exporturile în CSI au scăzut cu 16%, această piață asimilând doar 20% din produsele moldovenești, față de 25% în 2015.

Importurile au crescut cu aproape un procent și au însumat patru miliare de dolari. Aproximativ jumătate au provenit din țările Uniunii Europene, iar 25% - din CSI.

Cel mai important partener comercial al Republicii Moldova a rămas România, cu un schimb comercial de aproximativ un miliard de dolari. Aceasta este urmată de Rusia cu aproximativ 700 de milioane de dolari, și de Italia și Ucraina.

Exporturile Republicii Moldova sunt destul de reduse chiar și pentru o economie mică cum este cea a Republicii Moldova, consideră analistul economic Roman Chircă. În plus, evoluția acestora e destul e lentă, având în vedere crizele din anii trecuți.

”Este o dinamică ușor optimistă dar în contextul revenirii din criza din anii 2014-2015. Nu putem vorbi despre salturi calitative structurale ale comerțului. În are parte exportăm aceleași produse ducem lipsă de investiții în majoritatea sectoarelor economiei naționale și este o creștere pe fundal de stagnare, totuși” a declarat Roman Chircă.

Evoluția comerțului extern este slabă din cauza problemelor de sistem și a celor externe cu care se confruntă exportatorii și importatorii, dar și a mediului de afaceri în general, consideră analistul economic de la IDIS Viitorul, Viorel Chivriga. În aceste condiții, el susține că nu ne putem aștepta la o evoluție spectaculoasă a exporturilor în următorii ani.

”Pe termen scurt eu cred că această creștere mică se va observa și în anii viitori dacă nu se va întâmpla ceva grav. Dar nu cred că putem să ne așteptăm la creșteri semnificative pentru comerțul exterior și trebuie să ne dăm seama că datele statistice cu care operăm arată slăbiciunea întregului sistem economic din Republica Moldova”, a declarat Viorel Chivriga.

Pentru anul curent, Guvernul prognozează o majorare a exporturilor cu 10% și a importurilor cu 9 la sută.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:6,17 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău