Exporturile regiunii transnistrene în Uniunea Europeană au depășit 70% în 2023

  • 23 Ianuarie 14:18
Exporturile regiunii transnistrene în Uniunea Europeană au depășit 70% în 2023

În anul 2023, exportul agenților economici din regiunea transnistreană către țările din Uniuni Europene a depășit 70 %, o cifră-record de la semnarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova, în creștere cu peste 20% în raport cu anul 2019, arată datele Biroului pentru Reintegrare. Totodată, se atestă o intensificare a relațiilor comerciale de import cu UE, reprezentând anul trecut aproape 60% din total, sau o creștere cu peste 24% în raport cu anul 2018, mai arată datele oficiale, transmite Radio Chișinău.

Companiile din stânga Nistrului profită de beneficiile Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, semnat de R. Moldova în 2014, ceea ce constituie un avantaj pentru agenții economici din regiune, susține expertul economic Stas Madan. Creșterea record a volumului comerțului regiunii transnistrene cu Uniunea Europeană, în anul 2023, a avut loc în contextul în care au scăzut exporturile către Federația Rusă.

”În anul 2023 a avut loc o scădere de peste 40 % a exporturilor în Federația Rusă a acestei regiuni, automat a crescut ponderea exporturilor către UE care a rămas mai constantă. Valoarea exporturilor regiunii transnistrene în UE a fost anul trecut de cinci ori mai mare decât exporturile derulate  în Federația Rusă. În general, conform datelor oficialilor separatiști, exporturile totale regiunii în 2023 au constituit cam 326 milioane de dolari, alte 407 milioane de dolari sunt vânzări pe malul drept al Nistrului”, a explicat expertul Stas Madan.

Unul din factorii dinamizării relațiilor comerciale ale regiunii transnistrene cu Uniunea Europeană îl constituie schimbarea lanțurilor logistice din cauza războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, susține Mariana Sari, reprezentanta Biroului Politici de Reintegrare.

”Războiul din Ucraina și sistarea de către autoritățile de la Kiev a activității tuturor punctelor de trecere de pe segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat moldo-ucrainene au contribuit la modificarea lanțurilor logistice și la reorientarea și mai accentuată a activității comerciale din regiune către piețele din UE, precum și la consolidarea conexiunii cu malul drept al Nistrului.”

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
-3,37
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Sun
2
Mon
3
Tue
8
Wed
7
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău