Exporturile de medicamente din Ucraina au fost reluate în volum de 80%-90%

  • 29 Iulie 2022 12:31
Exporturile de medicamente din Ucraina au fost reluate în volum de 80%-90%

Exporturile de medicamente din Ucraina au fost reluate în volum de 80%-90%, iar pentru a facilita acest proces Republica Moldova a acceptat ambalajele cu inscripții în limba ucraineană - pe perioada stării de urgență. Declarația a fost făcută de către directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), Dragoș Guțu.

 
Directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Dragoș Guțu, a oferit mai multe explicații referitoare la tendințele de pe piața produselor farmaceutice, în contextul în care una din preocupările majore ale oamenilor este creșterea prețurilor.
 
„Am reușit, în condițiile unei inflații semnificative, să asigurăm o stabilitate a prețurilor la medicamente pe piața Republicii Moldova, dar și un volum mai mare de produse farmaceutice sunt compensate de către Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM)”, spune Dragoș Guțu.
 
O altă explicație a faptului că prețurile la unele medicamente au crescut, cu excepția suplimentelor alimentare, este că anumite produse farmaceutice sunt introduse pe piață prin procedura de import neautorizat, caz în care prețurile nu pot fi supuse controlului de stat. Acest fenomen s-ar fi atestat inclusiv în contextul pandemiei de Covid-19, când a existat deficit de anumite preparate medicamentoase, spune directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.
 
„De exemplu, au crescut prețurile la anticoagulante, la baza cărora este heparina. În timpul pandemiei, cererea pe piața internațională pentru această substanță activă a crescut brusc și, respectiv, aceasta a influențat prețul materiei prime. O altă categorie de medicamente sunt antiviralele. În cazul importului produselor neînregistrate, importatorul poate să-l introducă pe piață cu orice preț, neplafonat. Noi însă am oprit această practică pentru majoritatea produselor farmaceutice, anunțând criterii clare de selecție”, mai comentează Dragoș Guțu.
 
Ucraina întotdeauna a fost un furnizor important de medicamente pentru piața moldovenească, având peste 100 de producători farmaceutici. Potrivit lui Dragoș Guțu, primele două săptămâni de la începutul războiului au fost mai critice, acum se atestă o reluare a exporturilor de medicamente în volum de 80%-90%. Ca să se faciliteze importul medicamentelor din Ucraina, Republica Moldova a început sa accepte ambalajele cu inscripții în limba ucraineană (pe perioada stării de urgență).
 
„Costurile logistice suplimentare, cauzate de războiul din Ucraina, nu se răsfrâng direct asupra prețului medicamentelor din două motive. În primul rând, pentru că prețul medicamentului este stabilit pentru un an și nu poate fi modificat, iar al doilea motiv este că industria farmaceutică este una profitabilă și aceste costuri logistice suplimentare pot fi asimilate pe moment de producători”, susține Dragoș Guțu.
 
Conform Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, în prezent, peste 4000 de produse farmaceutice sunt înregistrate în nomenclatorul de stat al Republicii Moldova, iar 60% din medicamentele esențiale au rămas la nivelul prețurilor de anul trecut, se arată în comunicat.
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău