Exportul energiei electrice din Republica Moldova este interzis începând cu 15 octombrie 2022

  • 13 Octombrie 2022 19:44
Exportul energiei electrice din Republica Moldova este interzis începând cu 15 octombrie 2022

Astăzi, 13 octombrie 2022, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat hotărârea privind interzicerea exportului energiei electrice din Republica Moldova pe perioada stării de alertă pe piața energiei electrice.

ANRE anunță că producătorii locali de energie electrică produsă din surse regenerabile care nu beneficiază de schemă de sprijin, urmare a interdicției de export a energiei electrice se vor adresa Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și S.A. „FEE Nord” pentru a încheia contracte de achiziție a energiei electrice. Aceste contracte vor fi negociate și semnate în termen de 2 zile lucrătoare. Prețul de achiziție a acestor contracte nu va depăși cel mai mic preț al energiei electrice indicat în contractul pe care îl au Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și S.A. „FEE Nord” cu S.A. „Energocom”, în contextul obligației de serviciu public de achiziționare a energiei electrice.

Totodată, Î.S. „Moldelectrica” a fost obligată să nu valideze notificările fizice ale participanților la piața energiei electrice din Republica Moldova privind exportul declarat al energiei electrice, luând în considerare starea de alertă pe piața energiei electrice.

Interdicția respectivă a fost luată în baza prevederilor Legii cu privire la energetică, Legii cu privire la energia electrică și a pct. 1 din Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale nr. 42 din 13 octombrie 2022 și intră în vigoare la data de 15 octombrie curent.

Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE o puteți vedea aici

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:4,63 m/s
Mon
17
Tue
18
Wed
19
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău