Exportul de vinuri înregistrează o descreștere de peste 25% în prima jumătate a acestui an comparativ cu aceeași perioadă din 2021

  • 19 Septembrie 2022 13:43
Exportul de vinuri înregistrează o descreștere de peste 25% în prima jumătate a acestui an comparativ cu aceeași perioadă din 2021

Exportul de vinuri înregistrează o descreștere de peste 25% în prima jumătate a acestui an comparativ cu aceeași perioadă din 2021, una dintre cauze fiind blocarea traseelor de transport ca urmare a războiului din Ucraina. Totodată, din aceeași cauză, experții se așteaptă la o creștere de prețuri la vinul maturat în butoaiele de stejar, aduse de peste hotare.

Exportul de vinuri moldovenești este în descreștere în Republica Moldova. O cauză a acestui aspect economic este războiul din Ucraina și blocarea portului din Odesa, pe care exportatorii îl utilizau drept coridor spre piața altor țări europene și de pe alte continente.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în prima jumătate a anului trecut la exporturi au mers 60 de mii de tone de vin, comparativ cu doar 40 de mii în primele șase luni ale anului curent, a spus pentru Radio România Chișinău șefa Serviciului politici în sectorul vitivinicol și al băuturilor alcoolice din cadrul Ministerului, Liliana Dascaliuc.

„În principiu noi așteptăm nu o roadă mai joasă decât în anul precedent. La procesare, companiile vor procesa în jur de 250 mii – 260 mii tone. Procentul mare butoaielor (n.r. stejar) de păstrare sunt din import. Procentul butoaielor (n.r. fabricate) din Moldova nu vă pot spune, nu mi-am pus niciodată întrebare dacă sincer, îmi este rușine, dar asta este.”, a declarat Liliana Dascaliuc.

Totodată, specialiștii se așteaptă la o scumpire a vinului maturat în butoaie de stejar, deși roada de viță de vie a fost foarte bună în anul acesta. Prețul sticlelor de vin roșu ar putea să crească anul acesta în condițiile de transport al butoaielor de stejar de peste hotare, a spus directoarea Oficiului Național al Viei și Vinului, Elizaveta Breahna.

„Un butoi francez costă  între 800 și 900 euro adus aici, la noi în Moldova. Dintr-un butoi de 225 litri se îmbuteliază aproximativ 300 de sticle, deci la costul de 900 euro revine trei euro la o sticlă de vin doar de la maturarea în butoi, doar de la costul baricului. Vinurile maturate în contact cu stejarul sunt la un preț mai ridicat”, a spus Elizaveta Breahna.

Directorul întreprinderii de stat „Mileștii Mici”, Viorel Garaz, a spus că se cumpără butoaie de stejar după necesitate, dar se susține producătorii autohtoni:

„Butoaiele se cumpără după necesitate, nu se cumpără în fiecare an, pentru că depinde cât vin depui la maturare și cât vin maturat este vândut. Un butoi în condiții normale cicluri poate fi folosit trei cicluri, trei cicluri înseamnă că de trei ori poți să pui vinul în el, nu trei ani, deoarece un ciclu poate fi mai mult de un an. Butoaiele respective sunt din stejar moldovenesc și ne mândrim că avem un vin foarte bun.”, a declarat Viorel Garaz.

Potrivit Oficiului Național al Pădurilor din Franța, cele mai mari plantații de stejar în Europa sunt localizate în Franța, reprezentând 28% din suprafețele împădurite. Conform datelor oferite de Agenția „Moldsilva”, în 2010 erau plantate 184 hectare de stejar pedunculat și 4 hectare de stejar roșu, specie folosită la producerea butoaielor. Maturitatea stejarului de la plantare survine la 40-50 ani pentru copacii crescuți izolați și 70-80 ani la cei dezvoltați în masiv.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău