Exportatorii care vor să livreze mărfuri în Norvegia și Elveția vor beneficia de proceduri simplificate

  • 11 Ianuarie 2020 16:40
Exportatorii care vor să livreze mărfuri în Norvegia și Elveția vor beneficia de proceduri simplificate

Antreprenorii din Rep. Moldova care exportă mărfuri de origine preferențială în Norvegia și Elveția pot beneficia în acest an de o procedură simplificată de certificare a originii mărfurilor.

Mai exact, aceștia au posibilitatea să confirme originea mărfurilor doar în baza unei declarații, aplicată pe un document comercial, informează Serviciul Vamal care precizează că procedura se aplică de la 1 ianuarie 2020.

De această facilitate urmează să beneficieze însă, doar agenții economici care solicită înregistrarea în Sistemul informațional al Exportatorilor Înregistrați (REX-System). Potrivit Serviciului Vamal, noua procedură are următoarele avantaje: eliminarea termenului de până la 3 zile stabilit pentru eliberarea certificatului de origine, excluderea cheltuielilor aferente perfectării și eliberării a acestuia, dar și limitarea contactului direct cu factorul uman.

Totodată, Serviciul Vamal atenționează că de la 01 iulie 2020, Elveția și Norvegia nu vor mai acorda preferințe antreprenorilor moldoveni în baza certificatelor de origine Forma A, ci doar în baza înregistrării exportatorilor în Sistemul REX.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău