Exportăm în România, dar ne închinăm Rusiei (Timpul)

  • 16 Mai 2016 09:29
Exportăm în România, dar ne închinăm Rusiei (Timpul)

Revista presei din 16 mai 2016

Exportăm în România, dar ne închinăm Rusiei, titrează Timpul, care comentează datele Biroul Național de Statistică, privind comerțul extern al Republicii Moldova. Spre România, în trei luni, am exportat bunuri și servicii în valoare de 99.3 milioane de dolari SUA, iar spre Federația Rusă, în valoare de doar 42.8 milioane dolari americani. Spre întreaga zonă CSI am exportat bunuri și servicii în valoare 85 de milioane dolari, iar spre UE, în valoare de 266.2 milioane dolari amercani. Aceste date demonstrează statistica la zi a relațiilor Chișinău-București și Chișinău-Moscova, scrie Timpul, care, totodată critică atitudinea clasei politice care a folosit polemica sterilă est-vest în avantaje electorale, ignorând, unii intenționat, alții deliberat, să se preocupe de asigurarea unei independențe energetice.

Timpul mai informează că Maia Sandu a fost aleasă în fruntea PAS.

Inițiatoarea proiectului politic PAS, Maia Sandu, a rostit un discurs emoționant în fața delegaților prezenți la Congresul de constituire a Partidului, scrie Ziarul Național. Ea a atenționat asupra situației din republică. „Ne pleacă nu doar prezentul, ci și viitorul. Deciziile se iau în mod netransparent. Meritocrația a fost înlocuită cu interesele de partid și nepotism... suntem siguri că Republica Moldova poate fi condusă altfel. Oameni integri pot ajunge în funcții-cheie”, a susține Maia Sandu.

Președintele PAS își propune să ajungă la câți mai mulți oameni, să se pregătească de campania electorală din toamna acestui an și chiar să câștige alegerile prezidențiale, scrie Adevărul.

Adevărul comentează că singurele state foste sovietice care, după destrămarea URSS, au reușit cu adevărat sunt cele baltice. Balticii au avut două atuuri care lipsesc, azi, Republicii Moldova. Primul este consistentul sprijin european. Al doilea atu al balticilor ține de cultura lor politică activă. În Basarabia, unica metodă de „rezolvare“ a problemelor este „înghețarea“ lor. Pentru totdeauna. Rezolvarea – mai bine zis, nerezolvarea – crizei transnistrene este o dovadă în acest sens... Tot ce face Chișinăul, din 1992 încoace, e... să nu facă nimic, în afara concesiilor care permit separatiștilor să își atingă, punct cu punct, obiectivele. Cu aceste handicapuri, Republica Moldova are o nișă foarte îngustă de reușită. ... Dar chiar nu are nici o șansă? – se întreabă Adevărul.

Evenimentul Zilei scrie că soldații americani prezenți în Republica Moldova în cadrul exercițiului „Dragon Pioneer 2016” repară drumul ce duce spre mănăstirea Țigănești din raionul Strășeni. Drumul nu va fi asfaltat, ci va fi acoperit cu pietriș. Lucrările au început joi și militarii americani își propun ca în cinci zile să termine lucrările de reparație a drumului. Banii pentru lucrări vin de la o organizație caritabilă din SUA, iar suma investită se ridică la aproximativ 10.000 de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău