Explozii la Beirut: Demisii în serie ale deputaților libanezi

  • 08 August 2020 16:16
Explozii la Beirut: Demisii în serie ale deputaților libanezi

Liderul partidului istoric creștin libanez Kataeb (opoziție), Samy Gemayel, și-a anunțat sâmbătă demisia din legislativ, împreună cu alți doi deputați ai formațiunii, în urma tragediei de la Beirut, pledând pentru construirea unui "nou Liban", informează AFP, preluat de Agerpres.

"Camarazii tăi au decis să demisioneze din parlament", a spus Gemayel într-un discurs rostit la funeraliile secretarului general al partidului, Nazar Najarian, ucis în explozia de marți seara soldată potrivit ultimului bilanț cu 154 de morți și peste 5000 de răniți.

"Poporul libanez trebuie să ia o poziție istorică. Un nou Liban trebuie să apară pe ruinele celui vechi, pe care îl reprezentați", a adăugat Gemayel, adresându-se clasei politice și criticându-l, fără să-l numească, și pe președintele Michel Aoun.

Înaintea lor, și-au mai prezentat demisia un deputat din blocul liderului druz Walid Joumblatt, Marwan Hamade - care a cerut o anchetă internațională asupra exploziei și și-a exprimat totala neîncredere în instituțiile libaneze, începând cu parlamentul -, precum și deputata Paula Yacoubian, aleasă pe lista societății civile și care i-a îndemnat și pe alți deputați să-i urmeze exemplul.

Joi, și ambasadoarea Libanului în Iordania, Tracy Chamoun, fiica liderului creștin Dany Chamoun, asasinat în 1990, și-a anunțat demisia în direct la televiziune, denunțând nepăsarea autorităților libaneze.

Explozia, ce ar fi fost provocată de un incendiu care a ajuns la un important stoc de azotat de amoniu, a alimentat nemulțumirea libanezilor față de o clasă politică pe care o acuză de incompetență și corupție.

Libanul are un parlament unicameral cu 128 de membri.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău