Atac rusesc masiv cu rachete asupra Kievului, liderii africani din misiunea de pace au fost duși într-un adăpost antiaerian / Aceștia au venit cu un plan care prevede retragerea trupelor rusești din Ucraina

  • 16 Iunie 2023 12:43
Atac rusesc masiv cu rachete asupra Kievului, liderii africani din misiunea de pace au fost duși într-un adăpost antiaerian / Aceștia au venit cu un plan care prevede retragerea trupelor rusești din Ucraina

Cel puțin două explozii au zguduit vineri Kievul, după declanșarea alarmelor aeriene, chiar în timp ce mai mulți lideri african începeau, în capitala ucraineană, o misiune de pace, transmite Reuters, citat de hotnews.ro.

Forțele aeriene ucrainene au anunțat că au doborât „șase rachete (hipersonice) Kinjal, șase rachete de croazieră Kalibr și două drone de recunoaștere".

Delegația africană, din care fac parte lideri din Africa de Sud, Senegal, Comore și Egipt, are programată vineri o întâlnire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și apoi să poarte discuții, sâmbătă, la Sankt Petersburg, cu președintele rus Vladimir Putin.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a a scris pe Twitter că „Putin `consolidează încrederea` prin lansarea celui mai mare atac cu rachete asupra Kievului din ultimele săptămâni, exact în mijlocul vizitei liderilor africani în capitala noastră. Rachetele rusești sunt un mesaj pentru Africa: Rusia vrea mai mult război, nu pace.”

Consilierul prezidențial ucrainean Andrii Yermak a spus și el că „Putin vrea să demonstreze că este dispus să nu țină cont de siguranța liderilor străini, de fapt nu-i pasă, deoarece simte că are impunitate totală. Și oricine se poate afla în locul liderilor țărilor africane. Ne amintim că rachete au zburat și atunci când președintele american Joe Biden și secretarul general al ONU, António Guterres, au sosit în Ucraina.”

Liderii africani din misiunea de pace au fost duși într-un adăpost antiaerian

Un martor Reuters din centrul Kievului a declarat că a auzit două explozii. Primarul Vitali Klitschko a raportat, de asemenea, explozii în districtul central Podil și a avertizat că și mai multe rachete se îndreaptă spre capitală.

Un alt corespondent Reuters din capitală a văzut în aer dâra de fum a două rachete. Nu era clar dacă aceste rachete au fost lansate de Rusia sau de apărarea aeriană ucraineană.

O echipă de televiziune a Reuters i-a văzut pe liderii africani sosind la Kiev într-un convoi de mașini și intrând într-un hotel pentru a folosi adăpostul antiaerian al acestuia.

Liderii își începuseră vizita cu o excursie la Bucha, în apropiere de Kiev, care este unul dintre mai multe locuri în care Ucraina spune că trupele rusești au comis atrocități pe scară largă în urma invaziei lor la scară largă din februarie 2022.

Africanii au venit cu un plan de pace care include retragerea trupelor rusești

Misiunea de pace africană, din care fac parte președintele sud-african Cyril Ramaphosa și președintele Senegalului, Macky Sall, ar putea propune o serie de „măsuri de consolidare a încrederii" în timpul eforturilor inițiale de mediere, potrivit unui proiect de document-cadru văzut de Reuters.

Documentul precizează că obiectivul misiunii este „de a promova importanța păcii și de a încuraja părțile să accepte un proces de negocieri condus de diplomați".

Aceste măsuri ar putea include o retragere a trupelor rusești, retragerea armelor nucleare tactice din Belarus, suspendarea punerii în aplicare a mandatului de arestare al Curții Penale Internaționale care îl vizează pe Putin și reducerea sancțiunilor, se arată în document.

Un acord de încetare a ostilităților ar putea urma și ar trebui să fie însoțit de negocieri între Rusia și Occident, se arată în document.

Misiunea de pace este lansată la scurt timp după începerea contraofensivei ucrainene care a împins forțele rusești înapoi în unele zone, deși Kievul a recâștigat doar o mică părticică din teritoriul pe care forțele rusești îl ocupă în Ucraina.

Kievul afirmă că propria sa inițiativă de pace, care prevede retragerea trupelor rusești de pe teritoriul ucrainean, trebuie să fie baza oricărei soluționări a războiului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău