Explozia nucleară din Rusia | Autoritățile ar fi recomandat evacuarea cetățenilor din localitatea Nionoksa

  • 13 August 2019 19:01
Explozia nucleară din Rusia | Autoritățile ar fi recomandat evacuarea cetățenilor din localitatea Nionoksa

Autoritățile ruse le-ar fi recomandat cetățenilor din satul Nionoksa să părăsească localitatea după ce nivelul radiațiilor din zonă a crescut în urma exploziei din regiunea Arhanghelsk, produsă pe 8 august, informează surse citate de agențiile Reuters și Interfax, potrivit Mediafax.

Potrivit meteorologilor ruși, în orașul Severodvinsk nivelul radiațiilor a fost de 16 ori mai mare decât valorile obișnuite. Autoritățile locale susțin că autoritățile din domeniul militar interveni începând de miercuri în zonă, notează sursa citată

„Am primit o notificare despre acțiunile planificate de către autoritățile militare. În acest sens, locuitorilor din Nionoksa le-a fost solicitat să părăsească satul începând cu 14 august”, au informat autoritățile din Severodvinsk.

Cel puțin cinci ingineri au murit în accidentul s-a produs săptămâna trecută într-o bază militară din regiunea Arhanghelsk, pe litoralul Mării Albe. Conform experților americani, deflagrația ar putea avea legătură cu testarea noii rachete de croazieră cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, conform terminologiei NATO).

Incidentul de tip nuclear intervine într-un moment crucial în competiția militară dintre Statele Unite și Rusia. Administrația Donald Trump tocmai a finalizat procedura de retragere din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), argumentând că Rusia a încălcat acordul. La rândul său, Administrația Vladimir Putin a avertizat că va fi nevoită să dezvolte noi tipuri de armament după retragerea SUA din Tratatul INF.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău