Explozia din portul din Beirut: Un judecător cere declanșarea de investigații împotriva a trei miniștri

  • 25 Noiembrie 2020 12:40
Explozia din portul din Beirut: Un judecător cere declanșarea de investigații împotriva a trei miniștri

Judecătorul care conduce ancheta libaneză asupra exploziei sângeroase care a avut loc la data de 4 august în portul din Beirut dorește să fie efectuate investigații împotriva a trei miniștri, pentru presupusa lor responsabilitate în această catastrofă, a anunțat marți o sursă judiciară, informează miercuri AFP, potrivit Agerpres.

Judecătorul Fadi Sawan a cerut într-o scrisoare adresată parlamentului - în cadrul căruia funcționează un organism abilitat să-i ancheteze pe membrii guvernului - declanșarea unei anchete împotriva ministrului lucrărilor publice și transporturilor Michel Najjar, precum și împotriva ministrului finanțelor Ghazi Wazni și al justiției Marie-Claude Najm, potrivit aceleiași surse.

El a cerut de asemenea anchete asupra rolului mai multor altor persoane ce au ocupat respectivele funcții ministeriale în cadrul a trei guverne precedente.

Investigațiile făcute deja de judecătorul Swan însuși au generat "unele suspiciuni în ceea ce privește responsabilitatea acestor miniștri și a deficiențelor lor în gestionarea prezenței de nitrat de amoniu în port".

Explozia a sute de tone de nitrat de amoniu în portul din Beirut s-a soldat cu peste 200 de morți și cu mii de răniți și a distrus o mare parte din capitala libaneză.

Responsabilii libanezi au refuzat ideea unei anchete internaționale asupra acestei afaceri, în pofida apelurilor care se fac auzite în Liban și în străinătate la investigații independente.

Guvernul libanez a demisionat după această tragedie, însă continuă să gestioneze problemele curente, în condițiile în care un nou guvern nu a fost nici până acum constituit.

În cadrul anchetei în curs, au fost arestate deocamdată 25 de persoane. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
-2
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:2,57 m/s
Thu
-0
Fri
3
Sat
4
Sun
8
Mon
5

Curs oficial BNM 21 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.0955 0.0646
USD 17.4150 0.0750
RON 4.3282 0.0139
UAH 0.6165 -0.0001
RUB 0.2367 0.0017
Arhivă Radio Chișinău