Explicațiile șefului ANSP după ce Guvernul a decis alocarea indemnizațiilor la doar 29 de cadre medicale infectate cu COVID-19

  • 11 Aprilie 2020 09:46
Explicațiile șefului ANSP după ce Guvernul a decis alocarea indemnizațiilor la doar 29 de cadre medicale infectate cu COVID-19

Șeful Centrului de Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, a venit în această dimineață, în cadrul unui briefing, cu explicații, după ce ieri Guvernul a decis alocarea indemnizațiilor unice, în valoare de 16 mii de lei, la doar 29 de cadre  medicale care s-au infectat cu COVID-19 la locul de muncă, generând nemulțumiri în societate, deși pe 30 martie șeful statului Igor Dodon anunța despre 70 de persoane.

Potrivit lui Furtună, este vorba despre persoanele care s-au îmbolnăvit pe parcursul lunii martie. Acestea ar fi fost stabilite de către o comisie specială, formată din angajați ai ANSP și conducători ai instituțiilor medicale, care au analizat toate cazurile și au evaluat riscurile.

„Dacă e să vorbim de cifre. Departe nu sunt toți medici care au făcut COVID-19. Cifra de 29 nu este o dorință sau un moft a cuiva. Ea rezultă din fișele epidemiologice a cazurilor. Specialiști ANSP și conducătorii instituțiilor medico-sanitare au ajuns la o concluzie și la o listă care a constat din 29 de persoane. Pentru aceste persoane a fost posibil de stabilit legătura cauză-efect.

Personalul de la Bălceana, acordând asistență celor infectați și neștiind aceasta - au intrat în listă. De exemplu - persoanele de la Carahasani s-au infectat comunitar, și nu acordând asistență. Deci, nu pot fi incluse. Același lucru a fost și la Spitalul de Psihiatrie”, a explicat Nicolae Furtună.

Amintim că Guvernul a alocat ieri 464 mii lei pentru acordarea indemnizațiilor unice de câte 16 mii lei persoanelor angajate în instituțiile de stat care au contractat infecția COVID-19 la locul de muncă, în perioada 8-31 martie. Banii au fost oferiți din donațiile care s-au adunat de la cetățeni și agenți economici pentru lupta cu noul coronavirus.

”Această evaluare a fost realizată de mai mulți specialiști. A fost coordonată cu șefii instituțiilor în care lucrează aceste persoane. Sunt lucrători medicali care vor primi indemnizații pe parcursul lunii martie. Ulterior, pe parcursul lunii aprilie, lista va fi actualizată”, a menționat și ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău