Explicație pentru rata de succes de 90% a vaccinului Oxford: Jumătatea de doză a fost dată unor persoane mai tinere

  • 25 Noiembrie 2020 14:41
Explicație pentru rata de succes de 90% a vaccinului Oxford: Jumătatea de doză a fost dată unor persoane mai tinere

Doza mai mică de vaccin împotriva COVID, care a avut o eficiență de 90% în timpul testelor clinice desfășurate de Oxford și AstraZeneca, a fost administrată unor subiecți mai tineri decât în cazul dozei mai mari, care a demonstrat o eficacitate mai mică, spune șefului programului Operation Warp Speed din SUA, Moncef Slaoui, citat de Bloomberg, scrie Digi24.ro

Vaccinul dezvoltat cu Universitatea Oxford a demonstrat o eficacitate de 90% în cazurile în care s-a administrat inițial o jumătate de doză, urmată de un rapel cu doză completă, au anunțat luni cercetătorii. Slaoui a precizat că acest regim a fost administrat participanților dintr-un grup a cărui vârstă a fost plafonată la 55 de ani.

Cercetătorii s-au întrebat de ce o doză mai mică de vaccin părea a fi mai eficientă decât una mai mare. Majoritatea persoanelor din studiu au primit un placebo sau un regim de două doze complete, care a fost eficient în proporție 62%. Acest grup a inclus persoane cu vârsta peste 55 de ani, a explicat Slaoui.

„Nu cred că FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente a SUA, n.r.) va avea o opinie pozitivă față de un studiu în care doza sau grupele de vârstă sau orice altă variabilă au fost modificate la jumătatea procesului, din greșeală sau în mod deliberat”, a spus Geoffrey Porges, un analist SVB Leerink, care crede că FDA nu va aproba acest vaccin.

AstraZeneca a precizat că datele vor fi publicate și supuse unei examinări a experților în timp util. Acțiunile companiei au scăzut cu până la 2,2% în New York.

Luni, când AstraZeneca a publicat rezultatele testelor clinice, nu a dat o defalcare pe vârste pentru cele două grupuri. Slaoui a spus că jumătatea de doză inițială a fost administrată unor participanți dintr-o eroare.

„Există o serie de variabile pe care trebuie să le înțelegem și să vedem care a fost rolul fiecăreia dintre ele în realizarea diferenței de eficacitate”, a spus Slaoui.

Persoanele în vârstă au un răspuns mai slab decât persoanele mai tinere la unele vaccinuri, cum ar fi vaccinurile antigripale. Rezultatele unui studiu de fază 2 al vaccinului AstraZeneca-Oxford publicat săptămâna trecută în revista medicală Lancet au confirmat un răspuns puternic la vaccin la persoanele în vârstă.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău