Expertul în energetică Ion Preașcă: „Sunt anumite situații obiective și subiective care nu fac posibilă o reducere mai mare a prețurilor la gaze”
-
26 Ianuarie 13:40
Gazul s-ar putea ieftini în perioada următoare. Moldovagaz a depus o cerere de ajustare a tarifelor la Agenția pentru Reglementare în Energetică. Tariful mediu ponderat pentru furnizarea gazelor se propune să fie redus până la aproximativ 13,3 lei pentru o mie de metri cubi sau cu 12,5%. Expertul în energetică, Ion Preașcă, a declarat pentru Radio Chișinău că „ieftinirea este mică pentru consumatorii casnici, iar ANRE va încerca să caute posibilități să ofere o reducere mai mare, pentru că există o presiune din partea societății și a politicului”, transmite Radio Chișinău.
Potrivit Moldovagaz, principalii factori, care au determinat necesitatea revizuirii tarifelor, sunt reducerea semnificativă a prețurilor de achiziție pe spotul olandez TTF, precum și o diminuare pronunțată a componentei de corectare a venitului reglementat al furnizorului pentru anul 2023.
Expertul în energetică, Ion Preașcă a explicat pentru Radio Chișinău că în pofida reducerii, consumatorii casnici vor simți o diminuare de doar 4%. Este un cerc vicios, prețul e mare – consumul e mic. În toamna anului 2022 și iarna 2023 s-au făcut rezerve mari de gaze și acum acestea influențează tariful final, menționează expertul.
„Ca și orice consumator eu consider că reducerea e mică și fără îndoială toți așteptăm o reducere mai semnificativă a prețurilor la gaze, doar că sunt anumite situații obiective sau chiar și subiective și nu este posibilă o reducere mai mare a prețurilor. Iar principalul factor este scăderea dramatică a consumului de gaze, oamenii și agenții economici din cauza prețurilor mari au redus foarte mult consumul de gaze anul trecut, de aceea anul trecut am avut un consum aproape de 50% mai mic decât în 2021 și cu aproape 30% mai mic ca în anul 2022. Respectiv, consumul scade, dar cheltuielile operatorului rămân în continuare, de aceea și reducerea pentru consumatorii casnici este minusculă - de 4%. Un alt factor a fost faptul că în iarna 2022-2023 cel mai mare consumator de gaze Termoelectrica a lucrat pe păcură, dar ea consumă undeva până la 40% din tot gazul asigurat și respectiv și asta a influențat. De asemenea, un alt factor a fost vremea caldă din 2023, doar abia în decembrie când s-a răcit a crescut consumul de gaze, însă per total - a fost cel mai redus consum din istoria Rep. Moldova”, a explicat Ion Preașcă.
Reducerea tarifelor este un subiect important și influențează inclusiv încrederea în guvernare, iar ANRE va căuta posibilități să ofere o reducere mai mare, mai spune Ion Preașcă.
„Acum ANRE nu are încotro și eu cred că o să caute posibilități să ofere o reducere mai mare de tarife, pentru că există o presiune foarte mare din partea societății, a consumatorului și a politicului, pentru că oricum există și un impact politic. Actuala Guvernare este interesată în reducerea tarifelor, fiindcă acest lucru influențează mult în încrederea acestei Guvernări. O reducerea de 4% este marja de eroare, pentru consumatorii casnici reducerea este mică și am putea avea o reducere ceva mai mare”, a declarat Ion Preașcă.
Potrivit legislației, ANRE are la dispoziție 90 de zile pentru a examina și aproba noile tarife.
Ultima ajustare de tarife a fost aprobată în luna iunie anul trecut. În prezent, consumatorii achită pentru un metru cub de gaz 18 lei și șase bani, cu TVA.