Expertul economic Viorel Chivriga: Piața Uniunii Europene a fost un colac de salvare pentru Republica Moldova
-
01 Februarie 13:09
Comisia Europeană a propus miercuri prelungirea cu un an a măsurii de liberalizare a comerțului dintre Rep. Moldova și Uniunea Europeană. Multe produse moldovenești sunt apreciate pe piețele din Uniunea Europeană, în special fructele și legumele, după cum a scris într-un mesaj europarlamentarul Siegfried Mureșan. Uniunea Europeană este în prezent cea mai mare piață de desfacere pentru antreprenorii din Rep. Moldova, oferind stabilitate și previziune, pe de o parte, iar pe de altă parte, contribuind la creșterea competitivității produselor autohtone, apreciază expertul economic Viorel Chivriga, transmite Radio Chișinău.
Comisia Europeană a propus prelungirea cu un an a măsurii de liberalizare a comerțului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, în vigoare din iulie 2022. Propunerea urmează a fi examinată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene.
Obiectivul este de a asigura o tranziție fără probleme de la regimul actual al măsurii comerciale autonome la noul regim, până la expirarea regimurilor actuale, la 24 iulie 2024, după cum a scris pe o rețea socială europarlamentarul român, Siegfried Mureșan.
„Vrem ca legăturile economice cu Republica Moldova să crească și mai mult, cât mai repede și vrem ca întreprinzătorii moldoveni să beneficieze cât mai mult de pe urma apropierii de Uniunea Europeană”, a subliniat Siegfried Mureșan după decizia Comisiei Europene.
Este o decizie favorabilă în condițiile în care piața Uniunii Europene este cea mai importantă și stabilă piață pentru producătorii din Rep. Moldova, a comentat pentru Radio Chișinău, expertul economic Viorel Chivriga.
”Piața Uniunii Europene a fost un colac de salvare pentru Rep. Moldova și operatorii economici autohtoni atunci când au găsit instabilitate pe fostele piețe tradiționale precum Federația Rusă. Economic, această piața este de mare valoare. Pe lângă bunurile care sunt exportate, sunt create și niște conexiuni de durată între agenții economici din Rep. Moldova cu cei din Uniunea Europeană. Piața UE presupune niște cerințe, care deși sunt foarte dure, ele contribuie foarte mult la mărirea completivității produselor din Rep. Moldova. Acei antreprenori care au ajuns pe piața UE au făcut un salt ce ține de completivitate, au stabilit relații de durată, pe lângă aceste lucruri devin o locomotivă pentru celelalte întreprinderi, din țară,” a afirmat Viorel Chivriga.
Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), 64% dintre exporturile Republicii Moldova au ajuns în Uniunea Europeană în ianuarie – septembrie 2023, cu 5% mai mult decât în aceeași perioadă a anului precedent.
Din țările blocului comunitar, la finalul anului 2023, România reprezintă cel mai important partener comercial al Rep. Moldova, cu cea mai mare cotă în exportul produselor moldovenești – 32,9%, sau circa o treime. La celălalt pol se situează Federația Rusă cu o cotă a comerțului de doar 3,5% – cea mai mică pondere de la independența Republicii Moldova.