Expertul economic Veaceslav Ioniță: Lunile august și septembrie sunt critice în ce privește plata salariilor

  • 12 Iunie 2020 08:13
Expertul economic Veaceslav Ioniță: Lunile august și septembrie sunt critice în ce privește plata salariilor

În luna iunie nu sunt probleme la plata salariilor, pentru că Guvernul s-ar putea împrumuta pe piața internă, dar lunile august și septembrie sunt critice, pentru că Guvernul este izolat pe plan internațional.

Declarația a fost făcută la emisiunea Punctul pe AZi de la postul TVR MOLDOVA, de către expertul economic Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului IDIS Viitorul, la sfîrșitul săptămânii, în spitalele din Republica Moldova vor fi internați mai mulți bolnavi de coronavirus decât în România, care are o populație de șase ori mai mare, iar acest lucru înseamnă falimentul a tot ce s-a făcut până acum.

„Aceasta dovedește incapacitatea Guvernului de a gestiona criza. Altă soluție decât Uniunea Europeană și România nu avem. Dacă nu rupem acum izolarea internațională...în criză, toate guvernele au un singur instrument - te împrumuși ca să ajuți populația și agenții economici. Altă soluție nu a inventat niciun guvern”, a spus Veaceslav Ioniță.

Acesta a mai precizat că tot ajutorul pe care Guvernul Republicii Moldova este de 25 de ori mai mic decât ar trebui să fie, în condițiile în care nu are nici acești bani.

Deputatul Platformei DA, Vasile Năstase a menționat că partidul pe care îl reprezintă a contactat colegii de la PAS pentru a susține moțiunea depusă împotriva Guvernului.

„În primul rând, trebuie să cadă acest Guvern. Moțiunea va fi înregistrată imediat după ce vom primi acceptul colegilor de la PAS. Dacă vom întruni condițiile legale, moțiunea va fi dezbătută”, a spus Vasile Năstase.

Potrivit deputatului, dacă actualul Guvern nu va fi demis acum va rămâne în funcție încă 8-9 lluni, ceea ce ar însemna o catastrofă pentru Republica Moldova.

Sergiu Sîrbu, deputat al grupului Pro Moldova a menționat în cadrul emisiunii că este nevoie de alt Guvern, actualul Executiv fiind unul eșuat.

„Este nevoie de un Guvern anti-criză, profesionist, în care nimeni să nu se implice, pentru ca această criză să fie soluționată conform tuturor standardelor. Mulți se gândesc acum la campania electorală, dar nu acest cost”, a spus Sergiu Sîrbu, care a menționat că trebuie lăsate deoparte divergențele politice și căutate soluții pragmatice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău