Expertiză tehnică a OSCE privind perspectivele podului care leagă cele două maluri ale Nistrului, predată MEI

  • 16 Noiembrie 2019 12:10
Expertiză tehnică a OSCE privind perspectivele podului care leagă cele două maluri ale Nistrului, predată MEI

Misiunea OSCE în Moldova a predat Ministerului Economiei și Infrastructurii raportul privind expertiza tehnică deplină a podului de la Gura Bâcului și Bîcioc, care conectează cele două maluri ale Nistrului. Podul a fost redeschis de Chișinău și Tiraspol acum doi ani, ca parte a procesului de reglementare transnistreană, după o perioadă de 25 de ani în care acesta a fost închis pentru traficul de vehicule, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Misiunii OSCE, se menționează că podul este parte a unui coridor de transport internațional, legând portul din Odesa cu Republica Moldova și Uniunea Europeană. Podul poate susține traficul de vehicule cu greutatea de până la zece tone. Întru realizarea potențialului deplin al acestuia, Misiunea OSCE a comandat o expertiză tehnică. Raportul oferă o estimare a lucrărilor de reparație necesare pentru a readuce podul la capacitatea sa inițială.

„Această expertiză tehnică oferă date de referință, în baza cărora pot fi desfășurate activitățile ulterioare de reconstruire a podului. Este prima, dar și cea importantă etapă a procesului de reconstruire”, a declarat șeful-adjunct al Misiunii OSCE în Moldova, Antti Karttunen, prezentând raportul Svetlanei Dogotaru, secretar de stat la MEI.

Infrastructura îmbunătățită a podului reprezintă un potențial solid pentru sporirea dezvoltării economice, dar și pentru facilitarea libertății de circulație între cele două maluri ale Nistrului. În acest sens, au fost atinse anumite progrese în septembrie 2019, când cele două părți au agreat înlăturarea procedurii de notificare prealabilă pentru funcționarii publici din Republica Moldova care călătoresc în mod privat pe malul stâng.

Redeschiderea podului este una dintre cele opt măsuri de consolidare a încrederii incluse de Chișinău și Tiraspol în pachetul de acorduri „Berlin-plus”. Apropiind cele două părți, acesta a determinat semnarea a cinci acorduri adiționale privind accesul la terenurile agricole din raionul Dubăsari, funcționarea școlilor cu predare în grafia latină pe malul stâng, apostilarea diplomelor universității din Transnistria și așa-numitul acord privind „plăcuțele de înmatriculare”. Din 2017, părțile au atins rezultate semnificative în implementarea celor cinci acorduri, ceea ce a simplificat viața oamenilor de pe ambele maluri.

Podul de lângă Gura Bâcului a fost bombardat în anul 1992.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău