Expertiza CNA privind modificările la Legea Procuraturii: prevederi care prezintă riscuri de corupție sau contravin Constituției și ar trebui excluse

  • 27 Iunie 2019 11:18
Expertiza CNA privind modificările la Legea Procuraturii: prevederi care prezintă riscuri de corupție sau contravin Constituției și ar trebui excluse

Centrul Național Anticorupție (CNA) a publicat expertiza privind modificările la Legea Procuraturii, adoptate de Parlament în prima lectură.

Astfel, referitor la prevederea din acest proiect privind faptul că funcția de procurorul general poate fi deținută și de cei care nu dețin cetățenia R. Moldova ar contravine articolului 39 din Constituție. Potrivit acestui articol, cetățenii Republicii Moldova au dreptul de a participa la administrarea treburilor publice nemijlocit, precum și prin reprezentanții lor și oricărui cetățean i se asigură, potrivit legii, accesul la o funcție publică.

Totodată, CNA face referitor și la un comentariu al Constituției care menționează că „numai cetățenii statului au o legătură juridică strânsă cu acesta și sunt responsabili de soarta țării, de aceea numai persoanele care au calitatea de cetățean al statului, care au dreptul de a alege și de a fi alese, reprezentând suveranitatea națională, pot să participe la administrarea treburilor ce vizează aspecte generale ale vieții statului, societății în ansamblu și a tuturor locuitorilor țării” „Aceste raționamente stau la baza menținerii condiției de cetățean pentru toți cei care doresc să participe la administrarea treburilor publice" se mai arată în comentariul respectiv. 
 
Prin urmare CNA remarcă în baza acestuia că pentru a deveni funcționar public, persoana trebuie să întrunească câteva condiții generale obligatorii valabile pentru majoritatea cazurilor de învestire în funcții publice, inclusiv și pentru funcția de Procuror General, procuror și procuror-șef, una din ele fiind deținerea cetățeniei Republicii Moldova.
 

Expertiza susține că și excluderea obligativității trecerii testului cu poligraful pentru verificarea candidatului la funcțiiile de procuror și procuror-șef, deoarece ar contravine Legii nr.269/2008 privind aplicarea testării la detectorul comportamentului simulat. 

O altă normă din proiectul privind modificarea Legii procuraturii prevede că în cazul intervenirii vacanței funcției de Procuror general, Consiliul Superior al Procurorilor va desemna un Procuror peneral interimar până la organizarea concursului și numirea, urmare a acestuia, a Procurorului General prin decret prezidențial". Potrivit CNA, aceasta stabilește mecanismul de instituire a interimatului funcției de procuror general în cazul vacanței funcției, însă nu stabilește particularitățile procedurii de selectare a persoanei în funcția respectivă.

Astfel, autorii experizei susțin că această prevedere este formulată de o manieră discreționară, nefiind stabilite criteriile de eligibilitate pe care trebuie să le întrunească persoana desemnată la funcția de Procuror general interimar.

„Norma în varianta propusă încurajează desemnarea unei persoane din interese personale, fără respectarea incompatibilităților în funcția de demnitate publică, iar acest fapt poate admite selectarea Procurorului General interimar pe alte temeiuri decât cele bazate pe meritocrație, aptitudini și echitate”, susțin reprezentanții CNA. 

Și excluderea obligativității ca cel care candidează la funcția de procuror general să aibă o experiență de 5 ani în funcție de procuror ar afecta activitatea instituției, potrivit expertizei. „Chiar dacă persoana dispune de experiență juridică, aceasta poate fi irelevantă în procuratură”, remarcă CNA. 

În acest sens, ca exemplu se invocă modelul european, și anume cel de selectare a procurorului-șef european pentru care candidatul trebuie să aibă o experiență de cel puțin cinci ani în calitate de procuror. 

„Proiectul conține factori de risc și riscuri de corupție generați de caracterul lacunar al prevederilor, iar pentru aplicarea eficientă a normelor propuse prin proiect, este necesară revizuirea și excluderea unor norme potențial coruptibile reflectate în raportul de expertiză anticorupție”, concluzionează autorii expertizei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-3,93
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău