Experții spun care ar fi coaliția majoritară care se va forma în Parlament. „Se vor întâmpla lucruri interesante, încât, nu este exclus să avem și anumite surprize”

  • 18 Noiembrie 2020 13:40
Experții spun care ar fi coaliția majoritară care se va forma în Parlament. „Se vor întâmpla lucruri interesante, încât, nu este exclus să avem și anumite surprize”

După înfrângerea lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale, analiștii consideră că se va încerca crearea unei coaliții majoritare în Parlament între Partidul Socialiștilor și Platforma „Pentru Moldova”, chiar dacă anterior șeful statului în exercițiu și PSRM excludeau o asemenea posibilitate. În același timp, unii experți atenționează și asupra perpetuării incertitudinii în Parlament, în condițiile în care PSRM s-ar putea diviza în urma înfrângerii suferite.

Singura forță politică parlamentară care, încă nu și-a exprimat poziția față de invitația la consultări lansată de Igor Dodon este Platforma „Pentru Moldova”, creată recent din deputații Partidului Șor și șase foști deputați PDM, care, între timp au părăsit și grupul Pro Moldova. După înfrângerea la alegeri, Igor Dodon a sugerat că se va întâlni și cu aceștia, chiar dacă anterior excludea orice alianță cu așa-numiții transfugi.

Analistul politic Victor Ciobanu consideră că Igor Dodon va încerca să se mențină într-o funcție importantă în fruntea statului, spre exemplu cea de premier. În aceste condiții, în opinia sa, cel mai plauzibil scenariu la acest moment este o coaliție dintre PSRM și platforma din care face parte și Partidul Șor.

Mie îmi pare absolut evident că aceasta este unica și cea mai posibilă configurație - PSRM-„Pentru Moldova”. Pentru că de altfel, care a fost sensul acestor manevre de mișcări, redenumiri, revopsiri și așa mai departe?”, a afirmat Victor Ciobanu.

Și analistul politic Veaceslav Berbeca admite acest scenariu mai ales că, în opinia sa, în prezent nici socialiștilor nu le-ar conveni alegeri parlamentare anticipate. În același timp el nu exclude și anumite sciziuni în cadrul PSRM după înfrângerea lui Igor Dodon.

Se vor întâmpla lucruri interesante în Parlament, încât, nu este exclus să avem și anumite surprize. Spre exemplu, nu e exclus ca atunci când un partid ajunge în opoziție să înceapă mișcări centrifuge. Adică, pentru mine este interesant cât de „beton” este PSRM după ce Igor Dodon a pierdut alegerile prezidențiale.”, a menționat Veaceslav Berbeca.

În prezent PSRM deține 37 de mandate de deputat, iar Platforma „Pentru Moldova” - 15, inclusiv Ilan Șor care a fugit din R. Moldova și nu vine la ședințele Parlamentului. De asemenea, mai sunt 3 deputați neafiliați, care, de obicei, susțineau proiectele guvernării.

Unul din liderii Platformei, Sergiu Sârbu a calificat însă drept „aberații” comentariile despre o eventuală alianță cu PSRM. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
26,24
Nori împrăștiați
Umiditate:65 %
Vint:2,06 m/s
Tue
24
Wed
25
Thu
25
Fri
26
Sat
26

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău