Experții prognozează o continuare a creșterii economice pentru R. Moldova: „La final de an, PIB-ul ar urma să depășească 320 de miliarde de lei”

  • 22 Octombrie 15:43
Experții prognozează o continuare a creșterii economice pentru R. Moldova: „La final de an, PIB-ul ar urma să depășească 320 de miliarde de lei”

Produsul Intern Brut al Rep. Moldova a înregistrat în prima jumătate a acestui an o creștere de 2,2%, atingând o valoare de peste 142 miliarde de lei. Experții prognozează o continuare a creșterii economice, iar la final de an, PIB-ul ar urma să depășească 320 de miliarde de lei cu o inflație de 4,8%, potrivit unei noi ediții a publicației „Tendințe în Economia Moldovei”, lansată astăzi de Institutul Național de Cercetări Economice, transmite Radio Chișinău.

Creșterea PIB-ului a fost susținută în special de sectorul comerțului și de industria prelucrătoare. Totuși, s-au înregistrat și domenii care și-au redus contribuția la PIB, precum transportul și depozitarea, dar și tranzacțiile imobiliare, care au avut un impact negativ asupra performanței economice, a precizat expertul Institutului Național de Cercetări Economice, Alexandru Ciobanu.

„Activitățile care au influențat pozitiv au fost comerțul cu ridicata și amănuntul, care în perioada dată au crescut PIB-ul cu 0.7%, industria prelucrătoare, informațiile și telecomunicațiile, precum și producția și furnizarea de energie electrică, termică, gaze, apă caldă și aer condiționat au favorizat creșterea PIB-ului cu câte 0.5% fiecare, fiind urmată de activitățile financiare și asigurările care au crescut PIB-ul cu 0.3%. Și agricultura, silvicultura și pescuitul, precum și construcțiile au crescut PIB-ul cu 0.2%, însă în perioada dată au fost și activități care au avut o tendință de a favoriza negativ PIB-ul, transportul și depozitarea, care în perioada dată au redus PIB-ul cu 0.6% și tranzacțiile imobiliare care au diminuat PIB-ul în 0.4%”, a spus Alexandru Ciobanu.

De asemenea, s-a înregistrat o creștere de 5,5% în sectorul agricol, iar prețurile au crescut mai încet, cu un indice de 3,9% față de anul trecut, în mare parte datorită compensărilor pentru energie, a declarat doctorul în științe economice, Olga Timofei.

„Prețurile au înregistrat o moderare semnificativă. Indicele prețurilor de consum a ajuns în această perioadă la 3, 9 % față de perioada similară a anului precedent. La moderarea presiunilor inflaționiste au contribuit în special compensațiile oferite populației la resursele energetice în perioada rece a anului, precum și scăderea unor tarife la serviciile comunale, care au diminuat din presiunile inflaționiste în această perioadă. Creșterea moderată a fost înregistrată la prețurile produselor alimentare mai accentuat, au crescut prețurile la produse nealimentare, iar la servicii am observat o stabilizare a prețurilor în această perioadă. Inflația de bază a înregistrat și ea o scădere semnificativă față de anul precedent, dar prezintă o ușoară tendință de creștere pe parcursul anului”, a spus Olga Timofei. 

Prognoza Institutului Național de Cercetări Economice pentru acest an indică o continuare a creșterii economice, cu un PIB estimat la 321,8 miliarde de lei și o inflație medie anuală de 4,8 la sută.  

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău