Experții FMI au sosit la Chișinău

  • 05 Iulie 2016 13:03
Experții FMI au sosit la Chișinău

O nouă misiune a Fondului Monetar Internațional a sosit astăzi la Chișinău, unde se va afla până la 15 iulie, pentru a lansa discuții privind un posibil program de finanțare.

Autoritățile de la Chișinău își pun mari speranțe în acordul cu FMI. Semnarea unui astfel de acord va presupune nu doar credite din partea Fondului, ci va însemna că și alte instituții internaționale își vor relua asistența financiară pentru Chișinău, întreruptă după furtul unui miliard de dolari din băncile din Republica Moldova.

Misiunea FMI, condusă de Ivanna Vladkova-Hollar, va negocia un acord ce prevede un set cuprinzător de politici menite să contribuie la menținerea stabilității macroeconomice, îmbunătățirea guvernării corporative și sporirea transparenței acționarilor în sectorul bancar, precum și să stimuleze creșterea economică a Republicii Moldova.

La Chișinău experții FMI au programate o serie de întrevederi cu reprezentanți ai ministerelor Economiei, Finanțelor și Agriculturii, cu Guvernatorul Băncii Naționale, cu premierul Pavel Filip, dar și cu președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Premierul Pavel Filip a dispus aseară crearea unui grup de lucru care va negocia noul Memorandum cu FMI. Acesta va fi format din 20 de persoane, miniștri, viceminiștri, dar și mai mulți funcționari din cadrul instituțiilor responsabile. Grupul de negociatori va lansa procesul de identificare și coordonare a priorităților Guvernului, ce urmează a fi incluse proiectul noului Memorandum. De asemenea, Grupul va negocia și va prezenta spre aprobare proiectul noului Memorandum cu privire la politicile economice și financiare între Guvernul Republicii Moldova și FMI.

Potrivit unui comunicat al Misiunii FMI la Chișinău, experții Fondului vor insista în continuare pe un plan concret de asanare a situației din sectorul bancar moldovenesc, ceea ce ar însemna transparentizarea acționariatului, investigarea fraudelor, recuperarea prejudiciilor cauzate de furtul miliardului.

Totodată, misiunea FMI va insista și pe un set de măsuri de consolidare fiscală, revizuirea taxelor de impozitare și optimizarea cheltuielilor bugetare, dar și pe privatizarea mai multor întreprinderi importante, privatizare ce ar trebui să se desfășoare  de o manieră transparentă.

Aceasta este a treia misiune FMI la Chișinău în acest an, primele două fiind de documentare.

Amintim că Republica Moldova nu mai are un acord cu Fondul Monetar Internațional din toamna anului 2013.

De negocierile cu Fondul depinde și reluarea finanțărilor din partea altor parteneri externi, în special  a Comisiei Europene și a Băncii Mondiale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău