EXPERȚII despre vizita lui Dodon în Rusia | În culise, probabil s-au stabilit noi înțelegeri, iar Parlamentul și Guvernul vor fi subordonate intereselor Moscovei

  • 12 Aprilie 2019 13:46
EXPERȚII despre vizita lui Dodon în Rusia | În culise, probabil s-au stabilit noi înțelegeri, iar Parlamentul și Guvernul vor fi subordonate intereselor Moscovei

Președintele Igor Dodon ar fi întreprins o nouă vizită la Moscova, pe care nu a anunțat-o din timp, așa cum făcea de obicei. Despre această vizită a vorbit președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, dar președinția de la Chișinău nici nu a confirmat-o, nici nu a infirmat-o. Experții cred că aceasta ar avea legătură cu discuțiile pentru formarea unei alianțe majoritare în Parlament,iar Igor Dodon negociază formarea unei coaliții subordonate Kremlinului.

Vizita lui Igor Dodon la Moscova este menționată într-un un comunicat al președinției belaruse, după ce el s-a întâlnit cu Alexandr Lukașenko, la Minsk. Comunicatul îl citează pe președintele belarus care menționează că Igor Dodon urmează să meargă în Rusia, unde va avea întrevederi cu conducerea acestei țări și îl roagă să transmită salutări din partea sa.

Igor Dodon nu a anunțat această vizită pe contul său de Facebook, așa cum procedează de obicei. Nici președinția nu a făcut niciun anunț oficial. Consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi a declarat pentru Radio Chișinău că nu știe nimic, iar purtătoarea de cuvânt a lui Igor Dodon nu a fost de găsit.

Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat negociază cel mai probabil, în culise, formarea unei majorități parlamentare, iar Igor Dodon și-a întețit vizitele la Moscova pentru a primi acceptul, sau discută condițiile, a comentat pentru Radio Chișinău, analistul politic Ion Tăbârță. El crede că inițial Moscova ar fi respins o asemenea alianță, însă, este posibil să fi apărut elemente noi.

„Această vizită la Moscova denotă faptul că în culise, probabil s-au stabilit noi înțelegeri. Președintele Dodon a mers să primească acceptul sau poate anumite condiționalități la cele înțelese în culise. Cred că lucrurile treptat-treptat se îndreaptă spre o coaliție PSRM-PDM. Doar așteptăm să vedem care vor fi condițiile și datele problemei acestei coaliții”.

Scopul lui Dodon este formarea unei majorități și a unui guvern subordonate Moscovei, opinează analistul politic Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă:

„Dodon în permanență se consultă la Moscova în privința formării unei majorități parlamentare la Chișinău. Asta vorbește despre faptul că el intenționează să formeze aici o majoritate parlamentară și un guvern care vor fi subordonate intereselor Moscovei”.

Amintim că Igor Dodon a mers la Moscova și acum o săptămână, de asemenea, fără a anunța această vizită din timp. Serviciul său de presă a scris ulterior că s-a întâlnit cu Patriarhul Rusiei Kirill. În aceeași perioadă la Moscova s-ar fi aflat și președinta Partidului Socialiștilor Zinaida Greceanîi. Formațiunea nici nu a confirmat, nici nu a infirmat acest lucru.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău