Experții, despre reforma justiției: „Deocamdată, nici societatea, nici autorităţile nu sunt capabile să lupte la cel mai înalt nivel împotriva corupţiei”

  • 14 August 08:19
Experții, despre reforma justiției: „Deocamdată, nici societatea, nici autorităţile nu sunt capabile să lupte la cel mai înalt nivel împotriva corupţiei”

Experţii sunt sceptici faţă de intenţia autorităţilor de la Chișinău de a implementa un concept nou al reformei justiţiei pentru anii 2019-2022. Această opinie a fost exprimată marţi în cadrul unei mese rotunde organizate de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale "Viitorul".

Potrivit agenţiei INFOTAG, expertul IDIS "Viitorul", Viorel Pîrvan, a comunicat că Planul de acţiuni pentru reforma justiţiei pentru anii 2014-2018 a fost implementat doar în proporţie de 86%.

"Peste o treime dintre cetăţeni cred că toate sectoarele justiţiei au nevoie de o modernizare reală, ci nu formală. Deocamdată, nici societatea, nici autorităţile nu sunt capabile să lupte la cel mai înalt nivel împotriva corupţiei, precum şi să asigure verificarea integrităţii funcţionarilor publici", a spus el.

Pîrvan a menţionat că, instituţia-cheie în verificarea declaraţiilor judecătorilor şi procurorilor, Autoritatea Naţională de Integritate nu a avansat în această direcţie.

Directorul executiv al Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Galina Bostan, a amintit că primul, cine a raportat cazuri de corupţie în rândul judecătorilor moldoveni a fost preşedintele Vladimir Voronin în 2001.

"Mulţi au fost şocaţi de această afirmaţie. Imediat autorităţile de atunci au hotărât să lichideze tribunalele. Ulterior, au apărut tot mai multe acuzaţii de corupţie. În 2011, autorităţile au adoptat o strategie pentru a redresa situaţia din sistem, însă, încrederea în judecători şi procurori a rămas una scăzută. Asta în ciuda faptului, că în decursul a opt ani stategia a fost implementată în proporţie de 86%. Problema s-a dovedit a fi în calitatea reformei şi nu în salariile judecătorilor şi procurorilor, care au crescut brusc în ultimii ani", a spus Galina Bostan.

Bostan a atras atenţia asupra faptului că, în noul concept, trei puncte se referă la sistemul judiciar şi doar unul la Procuratură.

"În ultimul timp, Procuratura a devenit o instituţie mult mai puternică. Actualmente, procurorii au mai multă putere decât judecătorii. De asemenea, în strategie este prevăzut un paragraf privind reforma Curţii Constituţionale", a spus expertul.

Experţii consideră că sunt necesare soluţii concrete pentru ca R. Moldova să iasă din cercul vicios al reformelor constante ale justiţiei, iar cetăţenii să se poată adresa unei instanţe corecte şi imparţiale.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
24,47 °C
cer senin
Umiditate:44 %
Vint:3,1 m/s
Thu
23 °C
Fri
23 °C
Sat
23 °C
Sun
23 °C
Mon
24 °C

Curs oficial BNM 22 August 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7540 0.1178
USD 17.7948 0.0767
RON 4.1785 0.0274
UAH 0.7084 0.0046
RUB 0.2699 0.0045
Arhivă Radio Chișinău