Experții, despre reforma justiției: „Deocamdată, nici societatea, nici autoritățile nu sunt capabile să lupte la cel mai înalt nivel împotriva corupției”

  • 14 August 2019 08:19
Experții, despre reforma justiției: „Deocamdată, nici societatea, nici autoritățile nu sunt capabile să lupte la cel mai înalt nivel împotriva corupției”

Experții sunt sceptici față de intenția autorităților de la Chișinău de a implementa un concept nou al reformei justiției pentru anii 2019-2022. Această opinie a fost exprimată marți în cadrul unei mese rotunde organizate de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale "Viitorul".

Potrivit agenției INFOTAG, expertul IDIS "Viitorul", Viorel Pîrvan, a comunicat că Planul de acțiuni pentru reforma justiției pentru anii 2014-2018 a fost implementat doar în proporție de 86%.

"Peste o treime dintre cetățeni cred că toate sectoarele justiției au nevoie de o modernizare reală, ci nu formală. Deocamdată, nici societatea, nici autoritățile nu sunt capabile să lupte la cel mai înalt nivel împotriva corupției, precum și să asigure verificarea integrității funcționarilor publici", a spus el.

Pîrvan a menționat că, instituția-cheie în verificarea declarațiilor judecătorilor și procurorilor, Autoritatea Națională de Integritate nu a avansat în această direcție.

Directorul executiv al Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Galina Bostan, a amintit că primul, cine a raportat cazuri de corupție în rândul judecătorilor moldoveni a fost președintele Vladimir Voronin în 2001.

"Mulți au fost șocați de această afirmație. Imediat autoritățile de atunci au hotărât să lichideze tribunalele. Ulterior, au apărut tot mai multe acuzații de corupție. În 2011, autoritățile au adoptat o strategie pentru a redresa situația din sistem, însă, încrederea în judecători și procurori a rămas una scăzută. Asta în ciuda faptului, că în decursul a opt ani stategia a fost implementată în proporție de 86%. Problema s-a dovedit a fi în calitatea reformei și nu în salariile judecătorilor și procurorilor, care au crescut brusc în ultimii ani", a spus Galina Bostan.

Bostan a atras atenția asupra faptului că, în noul concept, trei puncte se referă la sistemul judiciar și doar unul la Procuratură.

"În ultimul timp, Procuratura a devenit o instituție mult mai puternică. Actualmente, procurorii au mai multă putere decât judecătorii. De asemenea, în strategie este prevăzut un paragraf privind reforma Curții Constituționale", a spus expertul.

Experții consideră că sunt necesare soluții concrete pentru ca R. Moldova să iasă din cercul vicios al reformelor constante ale justiției, iar cetățenii să se poată adresa unei instanțe corecte și imparțiale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău