EXPERȚI, despre propunerea lui Dodon privind excluderea taxei de drum și cum ar afecta aceasta agricultorii

  • 04 Februarie 14:13
EXPERȚI, despre propunerea lui Dodon privind excluderea taxei de drum și cum ar afecta aceasta agricultorii

Propunerea anunțată de președintele Igor Dodon de a fi exclusă taxa de drum, care să fie inclusă în prețul la carburanți, este comentată diferit de experți. În timp ce unii consideră că ar fi o soluție judicioasă, care, totuși creează anumite probleme pentru agricultori, alții sunt de părere că ar fi o inițiativă negândită și fără perspective, lansată mai degrabă în context electoral.

Igor Dodon a declarat zilele trecute că va propune excluderea impozitului rutier pe care deținătorii de automobile îl achită anual și includerea taxei respective în prețul carburanților. El și-a motivat inițiativa prin faptul că nu ar fi corect ca șoferii care circulă mai puțin să achite la fel ca cei care utilizează mai mult drumurile publice.

Institutul pentru Politici și Reforme Europene a examinat acest subiect într-o analiză publicată în 2018 în care, de asemenea, recomanda modificarea modalității de plată a fondului rutier. Includerea acestei taxe în prețul carburanților ar responsabiliza și șoferii, dar ar fi și mai echitabilă, a comentat pentru Radio Chișinău expertul Stanislav Ghilețchi. Totuși, există problema agricultorilor, care vor fi astfel nevoiți să achite această taxă la procurarea carburanților, deși ei nu utilizează drumurile publice, menționează expertul

„În condițiile în care agriculturii procură motorină și nu utilizează infrastructura rutieră nu ar fi corect să achite acest acciz care este destinat exclusiv pentru reabilitarea infrastructurii rutiere. De aceea, urmează să ne asigurăm că agricultorii nu vor fi afectați de o creștere adițională a costului la motorină”, a spus Stanislav Ghilețchi.

Inițiativa lansată de Igor Dodon este una mai degrabă electorală. În plus, șeful statului nu are atribuții în acest domeniu, comentează expertul Dumitru Budianschi. El mai susține că acest subiect este unul complex și trebuie analizat în ansamblu, inclusiv în contextul perspectivelor unei asemenea modificări.

„Noi suntem măguliți de fiecare dată când cineva propune să reducă o taxă neînțelegând urmările. Noi și așa nu avem drumuri pe care să circulăm normal, dar cu asemenea inițiative și experimente lucrurile doar se vor înrăutăți. Dacă în următorii ani tot mai mulți vor trece la automobile electrice, de unde o să ia bani dl Dodon pentru dumuri?”, a menționat Dumitru Budianschi.

Potrivit unui studiu al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, statul a acumulat aproape 350 de milioane de lei în anul 2016 din impozitul rutier. Includerea acestei taxe în costul carburanților ar însemna o majorare cu aproximativ 2% a prețului la benzină și motorină, adică aproximativ 35-40 de bani la litru.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
29
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:2,1 m/s
Fri
26
Sat
26
Sun
26
Mon
25
Tue
26

Curs oficial BNM 02 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2517 -0.0327
USD 17.1821 -0.0223
RON 3.9811 -0.0021
UAH 0.6426 -0.0021
RUB 0.2417 -0.0007
Arhivă Radio Chișinău