EXPERȚII, despre interconectarea electrică până în 2022: Este un termen real, dacă autoritățile nu vor tergiversa procesele, dar ar trebui atrase companii internaționale, cu experiență

  • 18 Iulie 2019 14:27
EXPERȚII, despre interconectarea electrică până în 2022: Este un termen real, dacă autoritățile nu vor tergiversa procesele, dar ar trebui atrase companii internaționale, cu experiență

Banca Mondială va acorda Republicii Moldova 61 de milioane de euro pentru interconectarea rețelelor de energie electrică cu România. Proiectul, menit să sporească siguranța energetică a Republicii Moldova, este discutat de mai mulți ani, iar experții susțin că se bate pasul pe loc din cauza lipsei de voință politică. Autoritățile intenționează să-l finalizeze până la sfârșitul anului 2022.

Acordul de finanțare cu Banca Mondială prevede acordarea sumei de 61 de milioane de euro pentru extinderea stației din Vulcănești, modernizarea stației din Chișinău și construcția liniei electrice Vulcănești-Chișinău. Costul total al proiectului este de aproximativ 270 de milioane de euro. La sfârșitul anului 2017 Guvernul a semnat două contracte de împrumut a câte 80 de milioane de euro cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții. De asemenea, Comisia Europeană a exprimat disponibilitatea de a oferi un grant de 40 de milioane de euro pentru acest proiect. Ministerul Economiei și Infrastructurii arăta acum un an că interconectarea electrică ar putea fi realizată până la sfârșitul anului 2022.

Este un termen real, dacă autoritățile vor da dovadă de voință politică și nu vor mai tergiversa procesele, consideră expertul în energetică Ion Muntean. Totodată, el opinează că la executarea lucrărilor ar trebui atrase companii internaționale, cu experiență.

„Dacă se implică companii cu experiență internațională, atunci proiectul ar putea fi realizat în termeni mult mai scurți. Dacă se mizează pe experiența și pe companiile din Republica Moldova mă tem că durata de implementare va fi tergiversată, chiar dacă resursele financiare vor fi alocate.”

Proiectul de interconectare electrică, chiar dacă este mai scump, e mai simplu de realizat decât gazoductul Ungheni-Chișinău, consideră expertul Victor Parlicov. El menționează că interconectarea electrică cu România trebuie privită nu atât sub aspect financiar, cât, mai ales, pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova.

„În prezent, regiunea transnistreană ne poate lăsa în orice moment fără energie electrică. Iar această situație durează de 28 de ani și problema nu a fost abordaă. Această interconexiune este absolut necesară. Eu o privesc ca pe o investiție în securitate, nu ca pe o investiție în reducerea prețului la energie. Este o investiție la fel ca cele pentru armată, SIS sau poliție, pe care nimeni nu le privește ca pe investiții care pot fi recuperate.”

Amintim că în prezent au loc și lucrările de extindere a gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău. Inițial se anunța că acesta urma să fie finalizat până la sfârșitul anului 2016. Acum, însă, nu este sigur dacă va fi încheiat până la sfârșitul acestui an, în condițiile în care alimentarea cu gaz prin Ucraina începând cu anul 2020 este incertă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău